Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Shortlist Hebban Debuutprijs 2021

Meer dan honderd lezers bogen zich over de longlist voor de Hebban Debuutprijs 2021. De vijf best beoordeelde boeken vormen samen de shortlist. De professionele eindjury leest en beoordeelt deze zomer de laatste vijf kanshebbers. Dit zijn de genomineerde boeken!

shortlist2021De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten die voor het eerst werd uitgereikt in 2016 (toen nog als de 'Hebban Award voor het Beste Debuut'). De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs in Nederland en Vlaanderen (samen met de Hebban Thrillerprijs) die een grote invloed heeft van lezers. Onze dank gaat dan ook uit naar de 120-koppige lezersjury die uit de longlist van 15 boeken onderstaande shortlist heeft bepaald. Hieruit zal de professionele eindjury het boek kiezen dat in september de felbegeerde Hebban Debuutprijs 2021 in ontvangst mag nemen.

Een 120-koppige lezersjury heeft uit de longlist van 15 boeken onderstaande shortlist gekozen.

  • De tussenzus – Vincent Kortmann (Atlas Contact)
  • Phineas’ feest – Sophie Tak (Ambo|Anthos)
  • Confrontaties – Simone Atangana Bekono (Lebowski)
  • De achtbaantester – Nancy Olthoff (Orlando)
  • Zwarte vijvers – Amina Laffet (Hamley Books)

Hits: 82