Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

SOCRATESBEKER 2021 VOOR JURRIËN HAMER

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. De winnaar van de Socratesbeker 2021 is Jurriën Hamer met het boek Waarom schurken pech hebben en helden geluk.

OVER DE SOCRATESBEKER

Sinds 2001 reiken we jaarlijks de Socratesbeker uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (jan - dec). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non-fictie en het betreft geen bundel.

HET WINNENDE BOEK

Waarom schurken pech hebben en helden geluk

Aangezien er uit alle inzendingen vijf sterke, maatschappelijk urgente boeken op de shortlist terecht zijn gekomen, heeft de jury het er moeilijk mee gehad. Concluderend gaan alle vijf de boeken op de shortlist over de worstelende mens, strijdend met eigen inconsequenties en vooral, met zijn of haar individuele vrijheid. De auteurs van de shortlist boeken hebben ons, ieder voor zich, proberen te behoeden voor het nu eens glashard ontkennen en dan weer ophemelend verabsoluteren van individuele vrijheid. De auteurs van deze boeken hebben ons, ieder voor zich, proberen te behoeden voor het nu eens glashard ontkennen en dan weer ophemelend verabsoluteren van deze individuele vrijheid. Wat dat betreft heeft Montaigne gelijk: mensen vinden vrijheid niet als ze buiten zichzelf treden. Individuele vrijheid is een publiek goed en wanneer dit wordt misbruikt heeft het radicale consequenties voor de wijze waarop mensen die vrijheid collectief vormgeven. De vrije wil moet daarom niet de ereplaats verdienen die het nu in onze maatschappij inneemt. Wellicht moeten we, net als de helden in Star Wars, ons nog bewuster worden van de verhouding tussen ons kosmische lot en de individuele vrije wil.

Aangezien dit laatste op uiterst elegante en heldere wijze wordt beschreven in Waarom schurken pech hebben en helden geluk heeft de jury voor Jurriën Hamer gekozen als winnaar van de Socratesbeker 2021.

Foto © Frank Ruiter

 
 
 
 
 
 
 
 
RATING
STEMMEN
HITS

195

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief