Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Socratesbeker 2020 voor Miriam Rasch

De prijs voor het prikkelendste filosofieboek. De winnaar van de Socratesbeker 2020 is Miriam Rasch met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme.

Over de Socratesbeker

Sinds 2001 reiken we jaarlijks de Socratesbeker uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (jan - dec). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non-fictie en het betreft geen bundel.

HET WINNENDE BOEK

Socratesbeker 2021De jury heeft met Frictie gekozen voor een boek dat zij maatschappelijk het meest urgent acht en het meest van een eigen filosofie vindt getuigen. Rasch verkent zonder schroom een terrein waar het denken slechts tentatief de weg weet: de zich steeds uitdrukkelijker opdringende digitale werkelijkheid. In haar boek put zij uit de ongekende rijkdom van het actuele culturele leven, van de literaire en filosofische traditie. Daarbij bereikt Frictie wat een filosofisch boek behoort te doen: het zet aan tot denken, juist op een terrein dat nog niet volledig in kaart is gebracht. De digitale werkelijkheid breidt zich uit, wordt dominanter. Daar komt nu de grotendeels met modellen bestuurde coronasamenleving nog bij. Zonder filosofisch voorstellingvermogen en filosofische inkadering blijven die nieuwe terreinen versluierd – in die zin dat ze het licht van de kritische filosofische reflectie maar sporadisch binnenlaten. Het winnende boek slaat een bres in die versluiering. Het ontsluit, geeft woorden en wijst ten slotte een weg naar ethiek en vrijheid.

Over Miriam Rasch

Miriam Rasch is coördinator van het Research Station aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daarnaast is ze essayist en filosoof.

Ze studeerde literatuurwetenschap en filosofie, en schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer en Revisor. In 2017 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein.

De jury en het juryrapport

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Paul Cobben (Universiteit Tilburg), Rosan Hollak (journalist NRC), Marnix Verplancke (journalist o.a. De Morgen) en Mariska Jansen (journalist en publicist).

Bron: https://www.maandvandefilosofie.nl/socratesbeker/

RATING
STEMMEN
HITS

439

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive