Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Constantijn Huygens-prijs 2019: Stefan Hertmans (volledige oeuvre)

Schrijver en dichter Stefan Hertmans (68) heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen. Hij krijgt de prijs van de Jan Campert-stichting voor zijn volledige oeuvre.

Stefan HertmansHet publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre,’ aldus de jury.

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.

De Belgische Hertmans brak in 2013 door met zijn boek Oorlog en Terpentijn. Zijn eerste boek, Ruimte, kwam uit in 1981.

De schrijver krijgt 12.000 euro voor de onderscheiding. Hij krijgt de prijs op 19 januari 2020 uitgereikt bij het Winternachten internationaal literatuur festival.

In 2018 won Nelleke Noordervliet de prijs. Eerdere recente laureaten zijn: Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

RATING
STEMMEN
HITS

1615

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive