Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Yorick Goldewijk (illustrator Yvonne Lacet) winnaar Gouden Griffel 2022

In aanloop naar de Kinderboekenweek zijn de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel thuis verrast. 'Films die nergens draaien', geschreven door Yorick Goldewijk, is bekroond met de Gouden Griffel 2022. 'Terra Ultima', geïllustreerd door Raoul Deleo, is bekroond met het Gouden Penseel 2022.

De Griffels en Penselen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie en keuzehulp voor kinderen en hun opvoeders. Op vrijdag 30 september krijgen Yorick Goldewijk en Raoul Deleo de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt tijdens de 'Avond met een Gouden Randje', een feestelijke avond voor het kinderboekenvak.

Lees hier het juryrapport

Griffels en Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. In juni werden de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken telkens kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

Vorig jaar won Gozert van Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas de Gouden Griffel. Hele verhalen voor een halve soldaat, geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, werd vorig jaar bekroond met het Gouden Penseel.

Gouden Griffel

'De jury is unaniem onder de indruk van de originaliteit en de verbeeldingskracht van Films die nergens draaien,' laat de Griffeljury weten. 'Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema’s in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert. Films die nergens draaien is het allermooiste boek van het afgelopen jaar en verdient daarmee de hoofdprijs.'

Films die nergens draaien

Yorick Goldewijk (illustrator Yvonne Lacet)

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Haar vader is sindsdien alleen maar stil en afwezig. Als Cato een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop, besluit ze te gaan kijken en ze ontdekt dat er iets vreemds met de bioscoop is. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Bron: Hebban

RATING

STEMMEN

HITS

192

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE