Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

TedvanLieshoutBenKleyn2014

Boekensleutel 2019: Ze gaan er met je neus vandoor

Op de Uitmarkt in De Grote Vriendelijke Podcast van Bas Maliepaard en Jaap Friso is bekendgemaakt dat Ze gaan er met je neus vandoor (Uitgeverij Leopold) van Ted van Lieshout bekroond wordt met de Boekensleutel. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek dat bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury gezamenlijk, wordt toegekend. De Griffel- en Penseeljury reiken op het Kinderboekenbal op 1 oktober de Boekensleutel uit en maken dan ook bekend welke boeken bekroond worden met de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

Voor de Griffel- en Penseeljury zat er één boek tussen alle gegadigden dat zich niet in een genre deed vangen: ‘Een boek dat qua techniek, vorm, inhoud én de combinatie hiervan een unieke plek in het Nederlandse kinderboekenlandschap opeist. Het verhaal is niet te begrijpen zonder het boek te zien en te lezen. De lezer wordt meegenomen in het conflict tussen de zoekende zwarte letters en de rode letters die hun plaats opeisen in het boek en zich niet weg willen laten jagen. De adembenemend mooie gedichten versterken de zinloosheid van de oorlog en geven het vormexperiment een historische lading. Ze gaan er met je neus vandoor is een kunstwerk van taal’, aldus de Griffel- en Penseeljury in het juryrapport.

Download het juryrapport > (PDF) 

De Boekensleutel

De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 bij hoge uitzondering wordt toegekend aan een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door het genre, de gebruikte techniek, de vormgeving of een anderszins opmerkelijke kwaliteit. De Boekensleutel is tot nu toe pas acht keer toegekend, de laatste bekroning vond plaats in 2012 voor het boek Het Dierelirium van professor Revillod (Uitgeverij De Harmonie) van de Spaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren, bewerkt en vertaald door Professor E.I. Kipping (Kees van Kooten). Het is de tweede keer dat een Nederlandstalige auteur de Boekensleutel in ontvangst mag nemen, in 1981 werd het boek Ik heb geen naam (Uitgeverij Leopold)  van Dagmar Hilarová en Miep Diekmann bekroond.

Synopsis

Ze gaan er met je neus vandoor
Een dichter begint aan een nieuwe bundel.
Maar al na één gedicht haakt hij af.
Waarom?
Liefdesverdriet!
Hoe moet het nu verder met het boek?
Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is naast kunstenaar en dichter een zeer geliefd kinderboekenschrijver. In 2009 verzorgde hij, samen met Sieb Posthuma, het Kinderboekenweekprentenboek: Koekjes! Ook schreef hij onder andere Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder (Leopold), de verzamelbundel Hou van mij en de Boer Boris-serie (Gottmer), een prentenboekenreeks die hij maakt met Philip Hopman. In 2015 was Boer Boris gaat naar zee Prentenboek van het Jaar en stond Boer Boris centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen. Een week geleden verscheen zijn nieuwe boek Kleuren. Ted van Lieshout won eerder al diverse prijzen waaronder de Theo Thijssen-prijs, Gouden en Zilveren Griffels, Zilveren Zoenen, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Voor het boek Ze gaan er met je neus vandoor won hij al eerder de Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019.

Kinderboekenweek: Reis mee!

De Boekensleutel is onderdeel van de prijzen die toegekend worden in het kader van de Kinderboekenweek en uitgereikt worden op het Kinderboekenbal. Op het Kinderboekenbal op 1 oktober wordt ook bekendgemaakt welk boek bekroond wordt met de Gouden Griffel en het Gouden Penseel. De Kinderboekenweek bestaat dit jaar 65 jaar en vindt plaats van 2 t/m 13 oktober. Anna Woltz schreef het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden, dat tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau wordt gedaan bij tenminste € 10,- aan kinderboeken. Astronaut André Kuipers maakt samen met illustrator Natascha Stenvert het Kinderboekenweekprentenboek André het astronautje op zoek naar Laika!, dat verkrijgbaar is voor € 7,25.

Bron: CPNB

RATING

4.0

STEMMEN

1

HITS

1059

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE