Verhalenwedstrijd "Op de vlucht"

Vluchten is van alle tijden. Om aandacht te vragen voor de mens achter de vluchteling organiseert Amnesty International Huizen & Gooi Noord een schrijfwedstrijd voor mensen die wonen in het Gooi. 
Dus: ben je een vluchteling, ken je een vluchteling of wil je je fantasie ongebreideld aan het werk zetten? Doe dan mee met deze wedstrijd met als thema ‘Op de vlucht’ en schrijf een verhaal van 1.000-1.500 woorden. Stuur dat vóór 1 februari naar amnestyhuizengooinoord@gmail.com. Als je een passende (rechtenvrije)  illustratie bij je verhaal hebt, is het fijn als je die mee kunt sturen. 
Met je deelname maak je niet alleen kans op publicatie in een verhalenbundel, het beste verhaal wordt beloond met een boekenbon van € 50,=.

Voorwaarden

 1. Stuur je verhaal uiterlijk 31-1-2023 in als word bestand met lettertype Times New Roman 12, zonder tabs. Vermeld in het word bestand géén naam.
 2. Iedere schrijver kan maximaal twee verhalen insturen
 3. Verhalen zijn geschreven in de Nederlandse taal
 4. Deelnemen is mogelijk vanaf 18 jaar en ouder
 5. Door deelname aan de wedstrijd ga je akkoord met plaatsing in de bundel Op de vlucht
  In deze bundel worden ook een aantal verhalen (buiten mededinging) opgenomen van leden van het Huizer Schrijversgilde.
 6. De verhalen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit drie leden van Amnesty Huizen-Gooi Noord, allen met een taalkundige achtergrond, te weten Hans van Driel, Jac Reniers en Sacha Voogd.
 7. De officiële uitslag met de presentatie van de bundel wordt bekendgemaakt op 8 maart 2023, internationale vrouwendag.
 8. Over de uitslag wordt niet verder gecorrespondeerd.

Deze wedstrijd is aangemeld bij https://Schrijvenonline.org, waar je informatie vindt over alles wat met schrijven te maken heeft.  

Prijsuitreiking en publicatie boek "Op de vlucht"

Op 8 maart 2023 vindt de prijsuitreiking plaats en wordt het boek "Vluchtelingen in 't Gooi" gepubliceerd. Bekijk de informatie op Facebook en deze website https://huizen.amnesty.nl voor nadere informatie.

Achtergrondinformatie - Wie is een vluchteling?

VN-Vluchtelingenverdrag (1951): ‘Vluchtelingen zijn mensen die hun land hebben verlaten omdat ze vrezen voor vervolging vanwege hun ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of omdat ze behoren tot een bepaalde sociale groep.’ Migranten is de naam voor mensen die vluchten vanwege natuurrampen. In de praktijk is er weinig verschil.

Nog nooit waren er sinds de Tweede Wereldoorlog zoveel vluchtelingen: eind 2021 waren zo’n 90 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Nooit eerder telde UNHCR zo veel mensen op de vlucht. Sindsdien zijn er alleen maar vluchtelingen bijgekomen, o.a. door de oorlog in Oekraïne zijn er 7 miljoen mensen die Oekraïne ontvlucht zijn (vluchtelingen) en 6 miljoen mensen die in hun eigen land gevlucht zijn (ontheemden)

Het aantal van nu al ruim 100 miljoen mensen op de vlucht bestaat uit de volgende vier groepen:

 1. Vluchtelingen: zo'n  35 miljoen vluchtelingen: dit zijn mensen die hun land ontvlucht zijn.
 2. Binnenlands ontheemden: het grootste gedeelte van de mensen op de vlucht (ruim 60 miljoen mensen) zijn ontheemden: mensen die op de vlucht zijn in hun eigen land.
 3. Asielzoekers: In 2020 hadden 4,6 miljoen mensen een asielaanvraag lopen in een ander land.
 4. Daarnaast hadden in 2020 in totaal 4,4 miljoen miljoen Venezolanen hun land verlaten.

Deadline: JANUARI

Hits: 635