Ineke Dijkhuis

Mijn geboortestad

© Ineke Dijkhuis op 06.12.2021.

De stad, waar ik ben geboren en waar ik alleen maar mijn eerste vijf jaren heb gewoond. De stad vol familieleden, mijn opa's, oma's, tantes, ooms, neven en nichten.
De stad, waar we jarenlang naartoe gingen tijdens de grote zomervakantie en de kerstvakantie. We logeerden bij mijn opa en oma.
Ik denk met heimwee terug aan al die fijne jaren.

Als kind het spelen met de kinderen uit de buurt, die ik allemaal kende, ik zag ze elk jaar.
Het proberen om ook het dialect te spreken, om erbij te horen, het gelach, omdat me dat niet echt lukte.
Die zomervakanties, om nooit te vergeten.
Tot ’s avonds laat buitenspelen, verstoppertje, krijgertje of een balspel.
Later, toen ik ouder was, met z’n allen naar de Papiermolen, het openluchtzwembad. Naar de bioscoop en naar de kermis op de Grote Markt.

De kerstvakanties, toen er nog winters waren.
Glijbanen maken en sneeuwballengevechten. Schaatsen op de sloot voor mijn oma’s huis. Het huis, waar ik geboren ben en waar mijn opa en oma jarenlang hebben gewoond.
Kerstmis en Oud en Nieuw vieren met de hele familie.
Mijn familie, die ik alleen in die vakanties zag en door wie ik flink verwend werd. De neefjes en nichtjes, die, net als ik, elk jaar gegroeid waren.

En later, toen ik al werkte, de weekends naar de stad, die mij zo lief is.
Mijn dierbaar Groningen, met je Martinitoren, je bent de stad waar ik van hou.

 

 

 
---
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
05-01-2024

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  14.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi Ineke! Bij de Papiermolen wist ik dat het over ook mijn geboortestad ging. Nog steeds verliefd op 'stad' woon ik na veel omzwervingen weer in de buurt en mijn zoon - een halve Fransman in Parijs geboren - woont er en wil er niet meer weg :)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ineke Dijkhuis 15.10.22
   Dankjewel, Noortje.
   Wat leuk, dat Groningen ook jouw geboortestad is. En dat je er nu weer in de buurt woont. Het is een prachtige stad. Ik ben er al heel lang niet geweest. Toch is het de enige stad in Nederland, waar ik nog blindelings de weg zou weten in de stadsdelen waar ik vaak ben geweest, omdat daar familie van mij woonde.
  19.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel goed geschreven. Mooi dat je pas op het einde Groningen noemt, zo kan iedereen zijn/ haar eigen stad/ plaats in te vullen, maar hoef je tenslotte toch niet te 'raadselen' over welke stad je bedoelt.
  Mijn verbeterpunt zou zijn: probeer het nog korter te maken, probeer alle 'tussenwoordjes' weg te halen. Dan wordt het nog sterker, denk ik.
  Succes!
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Ineke Dijkhuis 21.03.22
   Dankjewel voor je waardering en feedback, Saskia.
   En ja, 'tussenwoordjes' zijn mijn valkuil. Ik heb er een paar weggehaald.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 760
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Boys of Winter 3: IJskoude verwarring - S.R. Grey

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.