Herscho Duds

Stadse fratsen

© Herscho Duds op 23.12.2021.

Een verhaal over mijn stad? Tja, zo’n gedachte is dus weer gebaseerd op de typisch Hollands-Randstedelijke aanname dat iedereen in Nederland iets met een stad heeft. Nou, voor die mensen schrijf ik dit verhaaltje niet want “de stadsen” hebben er een hekel aan wanneer ze door “de boertjes” worden gecorrigeerd. Maar, voor de rest van jullie, hier gaat ie……

 Ik woon momenteel in een vrij landelijke streek midden in het zuiden van Amerika (USA). Voordat we hier neerstreken heb ik stad-woonervaring opgedaan naast “The Bay” in Boston, en eveneens bij eenzelfde baai helemaal aan de andere kant, nl. in Berkeley tegenover San Francisco. Nog verder terug was die belevenis op aanzienlijk kleinere schaal, in Wageningen en Leeuwarden. Maar het merendeel van mijn jeugd en leven als jongeman, heb ik doorgebracht in het oosten van ons kikkerland. Specifiek, in het ‘driestrekenpunt’ waar de Achterhoek, Salland en Twente elkaar begroeten. De dichtstbij gelegen steden waar we weleens rondstruinden waren Lochem, maar dat is eigenlijk meer een pittoresk antiek dorp met stadse papieren, en vooral Deventer. Een gevolg is wel dat ik nog steeds in hart en nieren fan ben van “Kowet”.

 Ik ben me er dus terdege van bewust dat een stad meer variatie, werk, en vertier te bieden heeft dan het platteland, en het sociale leven is ook vaak wat soepeler. Maar ik wil het toch vooral even hebben over opgroeien op het platteland ‘toen die tijd’. Bijvoorbeeld, vele kinderen hielpen een beetje mee (i.e., liepen in de weg) op de gemengde-boerderij dus je was eigenlijk altijd in de dierentuin. Wie wou dat nou niet? Ook kon je altijd buiten spelen in de grote (speel)weide of bos. Veel huiswerk kregen we niet op de lagere school want juf en meester wisten wel beter, wij hingen na schooltijd uit waar echt wat te leren viel.

 In essentie genieten plattelands kinderen tegenwoordig nog van veel dezelfde voordelen als vroeger. Bovendien zijn ze gelukkig veel beter geïntegreerd in de samenleving dan in mijn tijd, en voelen zich snel op het gemak wanneer ze elders wonen voor studie etc. Daarentegen verloopt voor jongeren uit steden de tegenovergestelde overstap nog vaak moeizaam, maar dit terzijde. De sociale controle op het platteland is zeker waarneembaar maar daar weten de meeste rurale tieners wel raad mee. Dus, de voordelen zijn gebleven terwijl ongunstige aspecten zijn verminderd in vergelijking met enkele decennia geleden.

 Door de transportatie en communicatie revoluties is het isolement van het platteland op zich ook verminderd, met voor- en nadelen. Goederen worden online bestelt en op de woonboerderij afgeleverd. Allemaal mooi, maar dit gaat de plattelands cultuur en structuur niet altijd ten goede. Het platteland urbaniseert hier en daar volledig, terwijl het boerenleven wordt gemarginaliseerd. Dit zijn toch zorgelijke ontwikkelingen die ook voor de steden negatief kunnen uitpakken. Nederland is dan wel heel milieubewust maar het plattelandsmilieu wordt regelmatig snoevend benaderd. Jammer. Want heeft u zich nooit afgevraagd waarom veel stedelingen naar het platteland gaan voor vakantie, maar niet andersom? Nou dan. 

 Ik zou zeggen, nu het isolement grotendeels is verdwenen, laten we met z’n allen genieten van het platteland terwijl we gelijktijdig de authenticiteit behouden. Hopelijk kunnen we dan nog lang als ‘boeren, burgers, en buitenlui’ samen proclameren: “Het platteland, de mooiste stad van Nederland.”

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
23-01-2024

Hits: 1157

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    24.12.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Goed en lezenswaardig stuk, Herscho, met een fraaie Bommeliaanse titel bovendien.
    Klein puntje: ‘middenin het zuiden’ moet zijn: midden in het zuiden.
    Show more
    0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
    • Herscho Duds 24.12.21
      Hartelijk dank Ewald. En die had ik nog opgezocht maar dus blijkbaar niet bij een betrouwbare Google bron. Na jou opmerking heb ik het weer opgezocht en, natuurlijk, heb je gelijk. I ga het veranderen.
      Plezierige feestdagen!
    24.12.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Mooi.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    • Herscho Duds 16.01.22
      Duizend maal verontschuldigingen voor de hele late reactie. Anders dan het helemaal over het hoofd te hebben gezien heb ik ook totaal geen excuus. En nog wel zo’n mooie waardering. Alsnog hartelijk dank Maaike.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • Alle inzendingen in MIJN STAD

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

MIJN STAD

Mijn stad is de stad waar je geboren bent, geleefd hebt, verliefd op bent, de mooiste herinneringen aan hebt, etc. Beschrijf in maximaal 750 woorden je gevoelens voor jouw stad of dorp. Proza en poëzie zijn toegestaan. Geef wel aan om welke stad of dorp het gaat.