Kars Bakker

Zwollenaar geboren A'dam

© Kars Bakker op 23.08.2022.


Amsterdam is de stad waar ik geboren ben, alleen omdat mijn moeder haar opleiding daar volgde en destijds in het VU-ziekenhuis beviel. Ik werd ingeschreven in de hoofdstad, iets wat ik nog steeds enigszins betreur! Ik moet vanzelfsprekend altijd Amsterdam invullen als er naar mijn geboortestad wordt gevraagd. Op mijn ID-kaart en rijbewijs staat ook dat ik in Amsterdam geboren ben. Ik heb niets tegen Amsterdam, maar heb geen enkele affiniteit met deze stad, waar meer toeristen lijken te zijn dan bewoners.
Ik ben opgegroeid in Zwolle, de stad die mijn hart gestolen heeft. De stad, waar ik de mooiste mensen heb leren kennen. Waar mijn huis staat waar ik nu al 24 jaar met veel plezier leef met mijn vrouw en mijn twee dochters.
De stad van de IJssel, de Peperbus, de Sassenpoort en het Dominicanenklooster, waar nog echte monniken wonen. De stad van de party’s, met zijn vele buitenevenementen, waar mensen van heinde en verre komen feesten. Het stratenfestival, de bruisende binnenstad met al zijn gezellige terrasjes en restaurantjes, kermissen, de Wezenlandenpark festivals en natuurlijk de Wijthmenerplas, in het speciaal het terrein rondom de plas, waar de echte knalfeesten worden gegeven!
Het is ook de stad die een echte studentenstad aan het geworden is, met zijn Windesheim colleges, de overvolle bussen, fietsende studenten en de vele woningen die opgekocht worden door makelaars om vervolgens opgesplitst te worden tot studentenwoningen, waar ineens vier tot vijf studenten een kamer kunnen betrekken, waardoor er een woningnood ontstaat voor de ‘gewone’ Zwolse burger. En dit lapmiddel verschaft nog niet eens de benodigde woonruimte  die nodig is voor alle studenten die hun lessen aan de Zwolse hogescholen volgen.
Zwolle staat helaas ook bekend om zijn vele drugsgebruikers en dan in het speciaal de zeer verslavende drugs 3MMC, die menig leven verwoest. Mensen die deze drugs gebruiken laten hun leven aan zich voorbij gaan, het is moeilijk van deze drugs af te kicken. Het is op elke hoek van de straat te koop, of je belt de lokale dealer en de 3MMC wordt minimaal zo snel geleverd als een maaltijd van Thuisbezorgd.
Het geweld is ook niet meer weg te denken uit Zwolle met de schietpartijen, moorden, handgranaten, mishandelingen, wiethokken, harddrugs en afpersingen. Een stad die harder en harder wordt door zijn gunstige ligging als doorvoerstad voor wapens, drugs en de benodigde grondstoffen voor het maken van drugs. Vanuit Zwolle kun je makkelijk richting West-Europa, maar ook richting de Randstad. Hierdoor vestigt zich steeds meer georganiseerde misdaad in Zwolle, om vanuit het gunstig gelegen Zwolle hun duistere zaakjes te regelen.
Dit is in Amsterdam niet veel anders en komt het daar ook op grote schaal voor, maar dat was Amsterdam! Daar hoorde het allemaal te gebeuren. Maar het is in rap tempo deze kant opgekomen. Dit was natuurlijk een kwestie van tijd. Overal waar makkelijk geld verdiend kan worden, duiken ook de criminelen op …
Naast deze treurige berichten heeft Zwolle de groenste stad van Nederland en in 2017 zelfs de groenste stad van Europa! Dat is niet een dingetje waar je zo overheen stapt. Het ultramoderne station, die na een enorme renovatie mikt op de nominatie om het groenste station van Nederland te zijn.
Recreanten kunnen hier ook goed vertoeven. Zwolle heeft vele wandel- en fietsroutes in en rondom Zwolle. Met routes door beschermde gebieden, langs de prachtige IJssel, door het mooie bos ‘het Engelse werk’ of langs de Vecht, de Agnietenplas met zijn bos en camping, de Wijthmenerplas, de wijde Aa, de Berkummerkolk, het Westerveldse bos, die boven op de oude vuilnisbult is gevestigd met een prachtig uitzicht over Westerveldse kolk en dan nog de Milligerplas ... Ik kan zo nog vele locaties benoemen, maar ik denk dat u zelf eens moet komen kijken dat Zwolle meer is dan alleen de hoofdstad van Overijssel.
U bent meer dan welkom!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 256
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Kathleen Amant: Tot voorbij de regenboog

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.