Maryse Van Hal

Vuurdoop

© Maryse Van Hal op 10.03.2021.

Mannen met kinderen op hun knie
vertellen verhaaltjes voor het slapen
gaan. Je moet niet bang zijn, zeggen ze,
want grote boze wolven bestaan niet.
 
Een meisje van elf kijkt naar een grote hand tussen rokje en knie, ziet geen ruimte meer alleen een hand, daar net gelegd heel nonchalant.
Ze kijkt verbaasd naar die grote hand maar haar buik wordt warm, ze schuift een centimeter op, de hand schuift mee, ze stopt.
De twee kleinere kinderen op rij twee kijken samen met het meisje naar de grote hand en de man lacht: niet bang zijn voor deze vlucht,
het is heel veilig en ze ziet de zonnig blauwe lucht, de kleine huisjes, denkt hoe saai, ik voel de snelheid niet, wat valt dat vliegen tegen
maar ze kijkt niet echt, durft niet bewegen met die grote hand aan haar rokje, aan de rand en ook door die centimeter verkeerd.
 
En de man vraagt of ze niet nog eens mag, opnieuw gratis maar nu veel fijner want alleen en haar moeder, heel vereerd, zegt natuurlijk en dank u wel.
Hij lacht en ze voelt zijn ogen verder dan haar rokje kijken: ik kan haar nu veel laten zien, ik zorg heel goed voor haar, ze is in goede handen.
 
Het meisje van elf knikt neen en de moeder zegt mijn excuses heel gemeend en het meisje kijkt naar haar been tussen rokje en knie,
de spanning stijgt want de vader die wil weg maar de moeder zegt deze kans komt misschien nooit meer en het meisje denkt
ik wil geen ruzie, misschien moet ik dan toch maar mee?
 
De man, heel vriendelijk, vult nog even aan: het gaat misschien wel wat langer duren, ik moet ook even landen, maar wees niet ongerust,
er is geen wolkje aan de lucht en ze denkt: landen, wat gaat die hand dan doen? Haar lichaam, nog nooit bloedrood geweest,
weet nog niets van vreemde smaken in een mond en ook nog maar een heel klein beetje van vreemde dingen in een gaatje.
 
Dan ziet een vrouw haar man en hoort de nee en de moeder zegt wat zeg je daar nu van, ze wil geen tweede keer meer mee.
De vrouw kijkt naar het meisje en de man: de lucht nog eens in, daar weet ik niets van? En het meisje kijkt naar wit-blauwe
ruitjes op een rokje en ze denkt ze ziet de centimeter verkeerd. De man druipt af, een moeder kwaad, een vader triomfeert
en het meisje van elf voelt hoe een grote hand op haar been werd gebrand samen met de centimeter helemaal verkeerd.
 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.03.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heftig! Persoonlijk vind ik het meer een verhaal dan een gedicht.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 1055
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jules Van Hessen: Gewoon ongehoord

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.