Skip to main content

Je fysieke boek (ook) als e-boek verkopen?

jouwboekalseboekJe hebt een manuscript geschreven of al een fysiek boek uitgegeven? Dan is nu het moment aangebroken om het ook als e-boek uit te geven. e-Boeken zijn inmiddels de kinderschoenen ontgroeid en zullen de komende tijd een grote vlucht nemen, naar voorbeeld van Amerika waar deze ontwikkeling al volop aan de gang is.
De algemene voordelen zijn bekend. Dat zijn de lagere productiekosten, waardoor de schrijver/uitgever er meer aan overhoudt. Daarnaast het grote bereik dat met eBoek behaald wordt, omdat het moeilijk is om fysieke boeken op stapel de boekhandel in te krijgen. Het scheelt ook nog eens bomen, dus e-boek is een goed alternatief voor het fysieke boek.
Wat zijn de drempels voor de schrijver/uitgever?

  • Hoe maak ik mijn e-boek in een gebruiksvriendelijk formaat beschikbaar.
  • Hoe wordt het eBoek voorzien van een watermerk.
  • Hoe zorg ik voor de distributie via het CB.
  • Hoe kom ik bij Bol.com terecht.
Het formaat dat de meeste voorkeur heeft is de ePub. Het ePub-formaat wordt door het Centraal eBoekhuis vereist. Het voordeel van ePub is dat de tekst zich aanpast aan het scherm. Bij een klein scherm worden de zinnen automatisch korter gemaakt. Bij een PDF bestand is dat bijvoorbeeld niet het geval. Een E-PUB bestand is te lezen op alle apparaten waar Adobe Digital Editons op geinstalleerd is, o.a. op Windows PC / Laptop, Apple Mac, Sony Reader, BeBook Mini en BeBook voor Adobe. Het ePub-formaat met sociale DRM wordt door het CB voorzien van een watermerk, zodat de naam van de besteller gekoppeld wordt aan het bestelde eBoek.
 
Het Centraal eBoekhuis distribueert jouw eBoek naar alle eBoekhandelaren zoals: Ako, Bruna, Ebook.nl, Libris, Selexyz, etc en niet te vergeten natuurlijk Bol.com.
 
Wat zijn de kosten en wat houd ik eraan over?

De adviesverkoopprijs stel je zelf vast op maximaal 80% van de publieksverkoopprijs van jouw fysieke boek. Heb je van het eBoek geen fysieke uitgave? Dan hoef je je niet aan deze regel te houden.

Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen adviseren we een lage adviesverkoopprijs voor je e-boek. Voor een gemiddeld boek van 200 pagina's is een adviesverkoopprijs van € 4,95 aan te bevelen. Een eBoek draagt bij aan de bekendheid van de schrijver en een vriendelijke prijsstelling is daarbij zeker ondersteunend.

Uitgaande van die € 4,95 geldt het volgende: Voor eBoek is het BTW tarief 21% van toepassing. € 4,95 exclusief BTW = € 4,08. De kosten van het e-Boekhuis zijn per verkocht e-boek 15% van de bruto verkoopprijs. Voor de eBoekhandelskorting geldt een tarief van 42% indien een eBoek is verkocht via Bol.com. Voor andere eBoekhandelaren is dat 30%. Per verkocht eBoek houdt de schrijver/uitgever er dus respectievelijk € 2,13 en €2,72 inclusief BTW (bij deze adviesverkoopprijs) aan over.

Om een e-boek via Centraal Boekhuis te verkopen is aansluiting bij Centraal Boekhuis nodig. Dat brengt de noodzakelijke kosten met zich mee. Een goedkoper alternatief is aansluiting bij bv een clusteruitgeverij. Kijk maar eens bij Schrijverspunt Clusteruitgeverij.

 
Is een aansluiting bij CB voor jou te prijzig dan heb je slechts een beperkte aantal verkooppunten. Vaak is verkoop slechts mogelijk via een eigen site of de site van de uitgever.