Skip to main content
In deze tijd is het voor bijna elke auteur mogelijk om een eigen vorm van publicatie van zijn of haar werk te kiezen.

Uitgeven via een gerenommeerde uitgeverij.

De droom van elke schrijver. Probleem is echter dat gerenommeerde uitgevers heel veel manuscripten krijgen toegestuurd. Van alles wat ze binnenkrijgen wordt hooguit twee procent uitgegeven. De kans van slagen is dus gering.

Ga je dit traject in, zorg er dan voor dat je uitgevers jouw manuscript toestuurt waarvan je vooraf weet dat ze jouw genre voeren. Dat kan je veel kosten en teleurstelling besparen. Voor een overzicht van uitgevers klik hier.

Zoek een literair-agent.

Een literair agent gaat voor jou op zoek naar een geschikte gerenommeerde uitgever. Ook hiervoor geldt dat agenten slechts twee procent in behandeling nemen van de manuscripten die ze krijgen toegestuurd. Behoor je tot de gelukkigen, houd er dan rekening mee dat de agent wordt vergoed uit de royalty's.

Een Printing-On-Demand-uitgever.

Voor Printing-On-Demand-uitgevers ligt de drempel veel lager. Omdat ze geen grote oplage drukken, maar slechts exemplaren van de pers laten rollen die zijn besteld. De boekpromotie laten ze vaak volledig aan de schrijver over. In Nederland en Belgie zijn circa 14 printing on demand-uitgevers actief. Er zijn veel verschillen, zoals; wel of geen eBoek, minimale afname, contractduur van twee of drie jaar en wel of niet beschikbaar via het Centraal Boekhuis. Vaak willen deze uitgevers dat je familie, kennissen en vrienden ronselt voor een afname van jouw boek. Je moet dan met hun toestemming bijvoorbeeld 40 e-mailadressen aanleveren. De verkoop van jouw boek ligt in hun handen. Je krijgt vaak circa 10% royalty's of korting als je zelf boeken afneemt. Voor deze mogelijkheid heeft de Schrijverspunt Clusteruitgeverij een aatrekkelijk alternatief bedacht.

Uitgeven in eigen beheer.

Dan regel je alles zelf en dan kunnen wij je van dienst zijn met de beschikbaarheid in de boekhandel en het drukken en van jouw boek of kun je zelf de drukopdracht aan een drukker verstrekken. Per verkocht exemplaar houd je dan meer over, maar het vergt wel enig ondernemersinzicht, zoals bijvoorbeeld een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, al is dit voor aansluiting bij de Schrijverspunt Clusteruitgeverij niet vereist.
Met uitgeven in eigen beheer en beschikbaarheid in de boekhandel via de Schrijverspunt Clusteruitgeverij, kan jouw boek worden besteld. Dan begint de promotie. Wat kan je doen om het boek onder de aandacht van lezers en boekhandelaren te brengen. Op Schrijverspunt vind je informatie over de schare van mogelijkheden gericht op de lezer. Bijvoorbeeld het geven van interviews, deelname aan fora, signeersessie, boekpresentaties, een boektrailer, eigen website en het laten recenseren van jouw boek. Alles wat je maar kan bedenken om jezelf en jouw boek in de schijnwerpers te zetten. Promotie voor de boekhandelaar is mogelijk met een flyer die via het Centraal Boekhuis kan worden verspreid.

Meer informatie over de mogelijkheden bij Schrijverspunt Clusteruitgeverij?