Hedwig Meesters

Lang leve de leut

© Hedwig Meesters op 01.03.2022.

Aan het genieten van carnaval?’ vraag ik.

De hoogbejaarde man glimlacht, maar niet van harte.

We komen elkaar weleens tegen in het centrum. Dan schuifelt hij achter een blauwe rollator en duwt zijn vrouw tegen een rode. Samen praten ze honderduit, alsof ze elkaar lange tijd niet hebben gezien. Met zijn statige postuur en het witte, goed onderhouden baardje zou hij een koning uit een sprookje kunnen zijn. Zijn vrouw, tenger, rug recht en schouders laag, heeft hetzelfde koninklijke voorkomen. Ze kleden zich alsof ze altijd op weg zijn naar een galavoorstelling. Hij in pakken van een stof met een zijdeachtige glans, zij in rokken met jasjes die zomaar eens van Chanel kunnen zijn. Wat dat betreft zijn ze het toonbeeld van het Roosendaals carnavalsmotto van dit jaar: Van goej Uize.

Een kikker en een mini Max Verstappen huppelen voorbij. ‘Hier blijven,’ roept een man in boevenkostuum. ‘Is uw vrouw er niet bij?’ vraag ik.

In de ogen van de man verschijnen tranen. Hij laat ze de vrije loop. ‘Ze is vorige maand gestorven.’ ‘Wat vreselijk. Was ze ziek?’

‘Beroerte. In het ziekenhuis heeft ze nog een paar woordjes gebrabbeld. Zolang ze nog kon praten, zou het wel meevallen, dacht ik. Diezelfde nacht is ze overleden.’ Hij wrijft zijn wangen droog.

Naast ons op het plein slaan twee mannen luidruchtig hun vermoedelijk niet eerste biertje van vanmiddag achterover.

‘We waren 71 jaar samen. Ik heb de dokter gevraagd of ik ook dood mocht, maar hij zei dat ik gezond ben en dat het dan niet mag.’

‘Ik weet niet wat ik moet zeggen.’

‘Ik hoop dat ik een hartstilstand krijg.’ Hij friemelt een kettinkje met een niet-reanimerenpenning tevoorschijn. ‘Daarom draag ik deze. Doodgaan mag niet, maar iemand ongevraagd terughalen uit de dood wel. Belachelijk.’

Ik knik.

‘Ik mis haar verschrikkelijk.’

‘Niet zo somber,’ lalt een van de mannen. ‘Het is carnaval. Lang leve de leut.’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  goed beschreven. Ben erg blij dat je bij mij bent komen kijken, mag je vaker doen, kritiek of niet. Ik vind dit zeer subtiel. Dank je wel en groetjes
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 01.07.22
   ik heb het theelepelvrouwtje geschreven en ik zou het waarderen als je even langskomt! Bewonder je kritiek, daar kan ik wel wat mee al had ik het over je brilletje! Sorry! Een lieve groet van Ingrid
  01.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooie blog. Misschien wel meer een cursiefje. Goed beschreven.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 528
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

VOORDEELBUNDEL Nederlandse Bewerking The Science of Getting Rich en The Science of Being Well - Wallace D. Wattles & Bart van den Hoogen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.