Eric Deprez

Literaire digestieën

© Eric Deprez op 09.12.2022.

Max Brod die Kafka van de sterfelijkheid redde. En  Nora Barnacle die het manuscript van Ulysses uit het haardvuur greep. Soms – zo blijkt – zijn meesterwerken even sterfelijk als hun scheppers. Waarom zou dat in deze tijd niet gelden? Een tijd – die nog meer dan de vorige – behekst wordt door vliegend succes en snel geld verdienen.
Ook wij hebben sterren aan het literaire firmament. Bij nader toekijken zijn het vaak vliegtuiglampen of zelfs maar vuurvliegjes.
Ik las Rijnevelds De morgen brengt Ongemak. Het boek ving zomaar de Booker Prize, een toch erg begerenswaardige bekroning. Je schuift ermee aan in een rij van grote literaire namen als Margeret Atwood, Ben Okri e.a. Tot je het zelf leest. Zeer verdienstelijk geschreven voor iemand van die leeftijd. Zelfs exotisch aandoend: wie verwacht in het hypermoderne, vooruitstrevende Nederland nog een achterhoekje waar boerenlui  met bijbelse uitspraken in de mond door het leven stappen? Maar een meesterwerk? Natuurlijk “net op tijd” naar het Engels vertaald en een jury die even voorheen wel erg diep in het glas had gekeken.
Zo hadden wij in Vlaanderen Lize Split met “Het smelt”. Hartverwarmend zo’n jonge dame die als geen ander clichés weet te verlijmen. Heel sympathiek! Heel mediathiek! Je moet wel meevoelen. Nu is er zelfs een Vlaamse film over gemaakt die al overwaait naar de USA. Weldra dus een stom oskargedoe in onze filmzalen?
Dan begin je illusieloos aan Anjet Daanjes Het Lied van Ooievaar en Dromedaris  (ook bekroond). Een kanjer. 650 blz. Bijt ik daar doorheen? Maar al vanaf de eerste bladzijde is daar de flits. Een waar meesterwerk! Anjet Daanje, waarom leerde ik je (literair) zo laat kennen? Ik lees hele nachten met je door.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 229
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Alle Singles aan Tafel - Angela Britnell

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.