Antonius Willemsen

Voortraject

© Antonius Willemsen op 24.01.2023.

Via mijn huisarts kom ik bij een RIAGG (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) waar ik twee gesprekken heb met een psychiater, mevrouw Pasmans.

Enkele klachten:

- onvrij in het contact met mensen, gespannen, nerveus, ongemakkelijk; hun nabijheid kost veel energie; ik voeg mij teveel naar hen in plaats van een eigen vorm te behouden;
- verlangens en behoeftes die ik grotendeels niet laat zien;
- van alles erin, niks eruit;
- schaamte over het minimale leven dat ik leid.

Wensen:

- minder geisoleerd leven;
- innerlijk rustiger met mensen omgaan;
- me veiliger voelen bij mensen, accepteren dat ze anders zijn;
- me uiten op mijn manier;
- weten wat ik kan, wat ik wil;
- een gevoel van leven krijgen, niet voor spek en bonen meedoen.

Pasmans:  “Je zult wel de angsthobbel moeten nemen”.
De verwijzing naar het Psychotherapeutisch Dagcentrum lijkt haar het beste voor mij.

Kort daarna volgen twee intake-gesprekken op het Psychotherapeutisch Dagcentrum.

Het gebouw en de inventaris zien er saai en smakeloos uit. Positief ben ik over de aanwezigheid van een wasbak met spiegel bij de garderobe.
Het eerste gesprek is met het nieuwe hoofd van het centrum, Ton van der Voort, een vrij jonge psychiater. Hij heeft de toegestuurde biografie vluchtig gelezen: “Ik schrok van Uw biografie.”  Ik vraag niet waarom hij schrok, waarschijnlijk van de omvang. “Een dagbehandeling bij ons staat of valt met het vermogen Uw eigenwijsheid opzij te zetten en open te staan voor andere meningen, voor andere mensen. Kunt U tegen kritiek?”
Van der Voort is vrij zakelijk en niet formeel. Er is sprake van een losse sfeer. Hij heeft inkijkbare ogen.

Het tweede gesprek is met het vertrekkende hoofd, Gerrit Paarlberg, klinisch psycholoog. Ook Paarlberg heeft mijn uitgebreide  biografie slechts oppervlakkig gelezen: “Wij hebben hier onze eigen manier van werken.”  “Waar precies ben je bang voor als je een aantrekkelijk iemand ziet en je durft die niet te benaderen?” Paarlberg, een vriendelijke wat oudere man (‘echt een psycholoog’, vond ik op het eerste gezicht) informeert naar de gezinsleden, naar mijn klachten (niet: problemen, kláchten), wil weten waar ik precies bang voor ben in contact met mensen en waarom nu niet bij hem, vindt mij open genoeg voor de dagbehandeling.

Hij verlaat binnenkort het centrum dat hij zelf heeft opgericht, “Maar mijn opvolger is ook heel goed.”
“We hebben hier een soort van leerschool waar het ervaren en inzicht door ervaren centraal staat. Je kunt veel leren van de anderen in de groep. Je zult dezelfde blokkades en conflicten tegenkomen als elders maar nu zien we het en kunnen we erover praten.”
Individuele therapie, tijdens de behandeling, is mogelijk als dit noodzakelijk blijkt. Eventuele plaatsing in april, drie dagen introductie in de weken daaraan voorafgaand, één dag per week.

In het centrum werken psychologen, maatschappelijk werkers, z-verpleegkundigen, creatieve therapeuten,  een motorische therapeut en een therapeute dramatische expressie. Aan het hoofd staat een psychiater.

“Een andere manier van leven, wil je dat?”  Ja.  Zoals het nu gaat, al heel lang, zo wil ik het niet meer, daarvoor ben ik niet geboren.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 37
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Diverse auteurs: Nieuwe horizon

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.