Antonius Willemsen

Voorwoord Dagbehandeling

© Antonius Willemsen op 23.01.2023.

 

Een aantal jaren geleden heeft een psychiater, werkzaam bij een RIAGG, mij voorgesteld om deel te nemen aan een psychotherapeutische dagbehandeling.
Zij vond mij en mijn problemen geschikt voor psychotherapie in groepsverband. Het kunnen verwoorden van waar je mee zit en een zekere openheid ten opzichte van de gevoelens die in je leven zijn daarvoor noodzakelijk.    

Ik heb deze behandeling gevolgd. Een half jaar vier dagen in de week en een half jaar twee dagen in de week. Het vierdaagse behandeltraject heb ik in die tijd vastgelegd in de vorm van dagelijkse notities. De chronologische weergave van deze notities volgt in de opeenvolgende blogs.

De notities zijn dikwijls kort en bondig, soms bijna in telegramstijl en zeer beknopt, dan weer een stuk uitvoeriger. Soms zijn ze zakelijk, op het saaie af (zoals bij het onderdeel  Sociale Vaardigheden)  dan weer uiterst persoonlijk.

Ik heb de aantekeningen, die aan het eind van iedere behandeldag thuis zijn gemaakt  grotendeels identiek hier weergegeven. Op de dagen dat er weinig genoteerd staat zal er ook weinig gebeurd zijn, vermoed ik. De cursieve gedeeltes zijn gedachtes- commentaar en associaties - die bij het samenvatten van de behandeldag in mij opkwamen. Ze behoren daarom meer  bij mij dan bij de groep.

De reden van deelname wordt soms in de loop van de behandeling pas duidelijk. Ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn namen, plaatsen en tijden veranderd. Aanwezige onduidelijkheden zijn oorspronkelijk en worden verderop in de behandeling mogelijk opgelost.  Zo kan het zijn dat pas na een poos  de leeftijd, leefsituatie, beroep of opleiding,  of een opgelopen trauma bekend worden.
Gebruikte afkortingen zijn in een lijst verzameld, evenals de functionele gegevens van het behandelteam, voor zover bekend.

De eigenlijke behandeling wordt voorafgegaan door een introductieperiode van drie weken waarin je met nieuwkomers één dag per week deelneemt aan activiteiten op het behandelcentrum.  Die periode heb ik slechts summier genoteerd en zal ik voor de volledigheid  toevoegen. Zij is niet representatief voor de rest van de behandeling.

Het Psychotherapeutisch Dagcentrum kent een A4-groep: degenen die vier dagen per week op het centrum zijn en een A2-groep.  De gebruikelijke gang is een half jaar A4 gevolgd door een half jaar A2.  Daarnaast zijn er enkele B-groepen. De deelnemers hiervan zijn nog verbonden met de Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis, de PAAZ. De nadruk ligt daar meer op doen dan op praten. Voelen gebeurt in beide groepen, maar in de B-groepen wat meer en spontaner gok ik zo. De A-groepen hebben geen contact met de B-groepen. Ze zitten tussen de middag wel in dezelfde eetzaal.

 

                                                                                                                                                                                 

     

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 2 dagen geleden
   bijzonder om deelgenoot hiervan te mogen zijn. dank je wel.
   • This commment is unpublished.
    Antonius Willemsen · 2 dagen geleden
    Dankjewel.  Hopelijk geeft het een (beperkte) inkijk in deze vorm van groepstherapie en is het een bijdrage aan het verminderen van het taboe rond psychotherapie. Schrijven is niet mijn vak of mijn hobby maar het past wel bij mij.
    • This commment is unpublished.
     Elsbeth Boom · 2 dagen geleden
     Openheid is de enige mogelijkheid om taboes te doorbreken. Ik ben blij dat je het doet. Je (be)schrijft helder.
  • This commment is unpublished.
   Ineke Dijkhuis · 2 dagen geleden
   Heel dapper! En veel succes!
  • This commment is unpublished.
   Els · 3 dagen geleden
   Moedig en gedurfd om het met ons te delen. Ik hoop op een positieve ervaring voor jou.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  3 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 2
Hits: 144
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Helene Noordeloos: Balans in Geluk (spanning ontspanning)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.