Onze Schrijfactiviteiten:

We nodigen je graag uit om een of meerdere van de vele publicaties te lezen en liefst van een commentaar te voorzien. Je kunt hier een schrijfactiviteit kiezen.
Zelf ook hier publiceren? Door, gratis, lid te worden kun je meedoen aan elke schrijfactiviteit.

Een voorbeeld:

Samen sterk

© Monetta Boersma op . Geplaatst in KORT VERHAAL.

Er zijn eens een merel, een konijn, een waterrat en een vlo. Ze leiden allemaal een heel verschillend eigen leventje. De merel fluit de hele dag relaxed een deuntje, vliegt zo af en toe een stukje en pikt eens een worm uit de grond. Het konijn huppelt in het zachte verende gras en eet met smaak van malse blaadjes. De waterrat buitelt op z’n rug, z’n buik en weer terug in een helder beekje en graaft wat gaten. (Hij speelt eigenlijk de ganse dag door.) En de vlo maakt misbruik van alle drie.

Op een dag komt meneer Luchtvervuiling langs: Een grote auto, waarbij een heleboel fabriekspijpen uit het dak komen. Merel heeft er veel last van. Het stinkt en het is ook niet lekker vliegen. Dat vertelt merel aan vlo, waterrat en konijn. Vlo vliegt altijd mee dus hij heeft ook wel wat gemerkt, maar waterrat en konijn leveren voedsel genoeg. Waterrat, konijn en vlo betuigen hun diepe medeleven. En stiekem denken ze: “Het is vervelend voor merel, maar ik heb er geen last van.”

Meneer Luchtvervuiling gaat weg en merel kan weer vrij ademen en vliegen. Dan komt meneer Bodemvervuiling langs. Het is een heel groot varken, dat maar niet ophoudt met poepen. Konijn heeft er erg veel last van. Het gras wordt geel en het smaakt nergens naar. Ook wordt haar mooie witte vacht heel vies van die poep. Ze gaat te rade bij merel, vlo en waterrat. Merel heeft zoiets van: ”Wat zal ik je helpen, als ik een probleem heb, ben je er ook niet” en ze betuigt alleen haar medeleven. Vlo heeft genoeg aan merel en waterrat, maar ze mist het gehuppel van konijn wel. En waterrat denkt: “Ik zit goed in het water.”

Dan komt meneer Watervervuiling langs. Het staartje van meneer Bodemvervuiling is nog maar net uit zicht verdwenen of daar staat tie: Een grote smerige olievlek. Alle gangetjes van waterrat slibben dicht. Hij krijgt het koud en wordt ziek van de olie in z’n vacht. Merel en konijn hebben zoiets van “Lekker puh” en vlo, ach die vermaakt zich nog wel. Gelukkig vertrekt ook meneer Watervervuiling weer. En iedereen is opgelucht. Maar dat duurt niet lang.

Dan komt het gedrocht dat olievlek, varken en auto met fabriekspijpen in één is: meneer Totaalvervuiling. Vlo ziet heel zijn makkelijke bestaan in rook op gaan. Ook de andere beesten worden erg ongelukkig. “Hier moeten jullie toch echt wat aan doen”, zegt vlo. Het lijkt er toch aardig op dat meneer Totaalvervuiling niet vanzelf zal verdwijnen.

En sámen maken ze een plan en sámen voeren ze het echt uit ook. Dat is teveel voor meneer Totaalvervuiling. En hij maakt dat hij wegkomt. Vanaf dan leven merel, vlo, waterrat en konijn vredig samen en niet meer langs elkaar heen.

Wil je ook meedoen aan een van de schrijfactiviteiten? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. Nog geen lid? Lid worden is gratis. Na ontvangst van je inzending publiceren we die voor een jaar in de gekozen schrijfactiviteit op onze website. Langer publiceren en bv aanpassen van je inzending na publicatie is mogelijk door Pluslid te worden.