1 post

Allener dan alleen?

460 Hits.

Schrijfopdracht: Optie 9.

Schrijf een fantasierijk verhaal met als gegeven dat je de laatste levende mens op aarde bent. De bepaling van oorzaak en vervolg is aan jou, maar wat gaat er door je heen en hoe verder?

De kou slaat mij om de oren als ik de voordeur achter me dicht trek. Nog altijd is het donker en zo stil dat ik mijn eigen hartslag kan horen. Zonder straatlantaarns is het maar een enge bedoening om hier te lopen. Wie weet wie je tegenkomt zo in je eentje. Bijna moet ik hardop lachen. Die kans is klein! Vanaf het moment dat ik opstond om koffie te zetten terwijl geen stekker stroom gaf noch een druppel water uit de kraan kwam, heb ik nog geen auto, laat staan een mens voorbij zien komen. Waar zou ik me dus druk om maken. Ik kan oversteken zonder uit te moeten kijken, zingen en schreeuwen zonder me om andere mensen te hoeven bekommeren. Sterker nog, ik had zo mijn jas over de pyjama kunnen aantrekken, geen hond die het ziet. Of ik er nu vrolijk van word, kan ik niet beweren, want het is verrekte eenzaam zo.

Alsof al het leven eruit verdwenen is, zo gapen de ramen van de huizen mij donker aan. Rijen auto’s staan ongebruikt in de parkeerhaventjes. Het begint te waaien. Gelukkig is de natuur gewoon in beweging, net als ik. Automatisch zet ik mijn ene voor de andere voet en concentreer mij op die afwisselende schoenpunten. Wacht eens, hoorde ik daar een huisdeur dichtslaan? Vlug kijk ik over mijn schouder, nee verbeelding. Zou het overal zo’n uitgestorven bedoening zijn? Ongemerkt versnel ik mijn pas, toch nieuwsgierig hoe het leven er in de volgende straat uitziet.

_

O mijn God, waarom moest ik zo nodig doorlopen. Nooit heb ik mij zo verloren gevoeld als vandaag. Waar ik ook ga, nergens schijnt leven in te zitten. Het lijkt wel alsof ik helemaal alleen op de aardbol rondsjouw. Is er dan niemand?   

Wie had kunnen denken dat ik menselijk gezelschap zo zou kunnen missen? Het enige positieve is het daglicht. Zelfs de zon schijnt een beetje, waardoor de wereld er iets vriendelijker uitziet. Mijn maag protesteert hevig, nu hij zijn ochtendkoffie ook al heeft moeten missen. En dorst, mijn keel voelt zo droog dat zelfs met mijn eigen speeksel niet helpt. Er zal toch wel één supermarkt open zijn, het is allang openingstijd geweest. Deur na deur is en blijft gesloten, hoe ik ook duw of trek. Het dorp is nooit bruisend geweest, maar deze troosteloze aanblik slaat alles. De etalage van de banketbakker oogt des te aanlokkelijker, ook al weet ik dat niemand zo gek is om echte gebakjes een nacht over te laten staan. Wanhopig kijk ik om me heen het lege marktplein rond. Daar op een bankje zak ik neer en verberg mijn gezicht in mijn handen.

“O, dit is toch geen leven. Waar is iedereen. Ik ga nog dood van eenzaamheid.”

Mijn gekreun lijkt van ver te komen. Ik vouw mijn armen om mijn rammelende maagstreek en wieg heen en weer, maar schiet meteen geschrokken overeind bij het horen van een zware stem vlak bij mijn oor:

“Welnee, kind. Jij gaat niet dood. Jouw tijd is het nog lang niet.”   

 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Edith M.L.A. Inspiratiewater:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

13.02.21
Feedback:
Toch mis ik het spannende effect van je verhaal. Ook en beetje te weinig details hoe het komt dat jij alleen bent.
Wel een onvoorzien einde. daar hou ik van.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edith M.L.A. Inspiratiewater 22.02.21
  Ik neem je opmerking wat betreft het ontbreken van spanningseffect in overweging. Dank je wel voor het lezen en waarderen.
19.01.21
Feedback:
Mooi beschreven!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.01.21
Feedback:
Beeldend geschreven en met plezier gelezen. De wanhoop had voor mij iets meer mogen oplopen.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edith M.L.A. Inspiratiewater 19.01.21
  Dank je wel, Bert! Daar heb je een punt, want het lijkt me inderdaad iets verschrikkelijks om alleen op deze wereld over te zijn.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Kattenwijsheid
549
Lezen?
Stille meiavond
537
Lezen?
Alwetende treurberk
532
Lezen?
Papieren curiosa
503
Lezen?
55 woordenverhalenmanie
482
Lezen?