1 post

Beroemd

358 Hits.
De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir. Hij stond nog niet helemaal stil of het portier zwaaide open. Werktuiglijk deed ik een stap opzij. Een meisje wipte eruit en sprong voor mij. Ik bleef staan en draaide me naar haar toe.
Een standaardmeisje. Make-up, gelakte nagels, hakjes. Achttien? Twintig? Ouder nog? Wie zal het zeggen. Al van hun twaalfde zien ze er als dames uit.
De man achter het stuur liet de motor draaien. Haar vader wellicht. Of lief. Ook dat valt met geen zekerheid meer uit te maken. Zo gauw ze achttien zijn rijden ze in een BMW.
Ze plukte een vierkant boekje uit haar schoudertas. 'Mag ik een handtekening van u, mijnheer?'
Een wolkje adem, een hoopvolle glimlach, glariënde ogen. Ze klapte het boekje open, een poëzie, en hield mij een balpen voor.
Ik ritste mijn jas bovenaan open, schoof mijn hand in de linker binnenzak en toonde haar nadrukkelijk mijn vulpen. Die heb ik altijd bij me voor wanneer dergelijke gelegenheden zich voordoen. Het geeft gewicht aan de gebeurtenis. Ze lachte ietwat verlegen. Zoveel plechtigheid had ze kennelijk niet verwacht.
De man in de auto keek in de achteruitkijkspiegel naar de file die gestadig aan het groeien was, dan naar het meisje of ze nog niet klaar was.
'Ik schrijf ook,' zei ze, 'gedichten.'
Ze hield het boek op de juiste bladzijde open. Ik schroefde rustig de vulpendop los.
Achteraan in de rij begon iemand te claxonneren. Dat was het onafgesproken sein om anderen tot een toeterconcert uit te nodigen. Fietsers hielden verbaasd stil. Mensen met boodschappentassen en oudjes met rollator bleven staan gapen en vroegen zich af wat er aan het gebeuren was. Een handvol nieuwsgierigen kwam om ons heen staan.
'Wilt u er iets bij schrijven, mijnheer? Voor Tanja of zoiets. Zo heet ik, Tanja.'
Voor Tanja, met literaire groet, schreef ik en zette er met zwier mijn handtekening onder.
Haar chauffeur begon nu ook driftig te toeteren om haar tot spoed aan te manen. Ik blies de inkt droog, kantelde het boekje wat naar het licht toe om zeker te zijn dat de inkt niet meer glansde en reikte het haar aan.
'Dank u wel mijnheer Grunberg,' zei ze.
Ze klapte het boekje dicht en gooide me een kushandje toe terwijl ze in de wagen sprong die al vooruitschoot en de stroom auto’s op gang trok.
Het kabaal van de claxons verstomde. De fietsers hervatten hun weg. Het groepje mensen rondom mij loste zich van zelf op. De shoppers schoven weer verder langs de etalages.
Weer iemand blij gemaakt.
Kan ik het helpen dat ik dezelfde bos kroeshaar heb als die beroemde schrijver? En een gelijksoortige bril draag? En dat ook ik met een scheef mondje ben geboren, al trekt het bij mij aan de linkse kant naar boven?
Ik schroefde de dop weer op mijn vulpen, schoof hem in mijn binnenzak en blies mijn handen warm.
Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.


Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Roel Slabbinck:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

20.10.20
Feedback:
Wat een vermakelijk verhaal!
Goed geschreven en graag gelezen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.10.20
Feedback:
Goed geschreven en een leuke wending. Die zag ik niet aankomen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Roel Slabbinck 08.10.20
  Dank je, Wouter. Ik heb er erg van genoten om het verhaal te schrijven. Als dan ook nog de lezer ervan geniet is het voor mij feest!
08.10.20
Feedback:
Geestig verhaal en goed geschreven.
Klein puntje: twaalf - twaalfde
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Roel Slabbinck 08.10.20
  Dank je, Ewald
  Je opmerking was volkomen terecht. 'Twaalf jaar' had er moeten staan. Heeft het woordje 'jaar' toch wel de kans gezien zeker om in een onbewaakt ogenblik te ontsnappen.
  Is inmiddels aangepast naar 'twaalfde'.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Dierenliefde
377
Lezen?
55 woordenverhaal
Domper
327
Lezen?
Column
Vriendelijke mensen
326
Lezen?
Hotel Edelweiss ****
319
Lezen?
Stilleven
267
Lezen?