Voor schrijvers, door schrijvers
126 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.

510 Hits

Publicatie op:
De bank, het lijk, de jongen


De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet. 

 

Ik bleef een paar tel stokstil staan, stom van verbazing geslagen. Niemand in klein Hallertje zou het durven op die bank te gaan zitten. Al maandenlang niet meer. Een oude, nooit tevoorschijn gekomen woede laaide toen in me op, vurig en scherp en naar een uitweg zoekend, door mijn vuisten of mijn keel of mijn ogen. Ik knipperde eenmaal, haalde diep adem en ontspande mijn spieren. 

 

Ik nam plaats naast de stranger, deed alsof ik met een app op mijn telefoon prutste en hield hem uit mijn ooghoek in de gaten. De bank-verknoeier gooide zijn peuk op de grond. Het uiteinde gloeide nog lichtjes oranje, en het dun walmpje rook zwierde in de zachte zuidenwind. Het heeft dagen geduurd voordat de lenteregen de bloedvlekken volledig wegveegden.

 

"Koele avond," zei hij plots. Ik had niet verwacht dat hij mij eerst aan zou spreken, wat me de moed gaf om hem recht in de ogen aan te kijken. Mooie donkere ogen, merkte ik tot mijn schaamte toe. In het  schemerlicht van de avond glinsterden ze in een jong, symmetrisch gezicht van Noord-Afrikaanse afkomst. 

 

De jongen zwaaide soepel met een lege sigarettendoosje, een speelse grijns op zijn baardloze gezicht, "Een peukje voor een neukje?"

 

Ik verstarde van de schrik. Draaide me met een ruk om en knutselde nerveus verder met de apps op mijn gsm. Zijn luide lach weergalmde in het lege park.

 

"Sorry," grinnikte hij en klopte me goedmoedig op de schouder, "Flauw grapje. Ik wil maar ne rokertje. Heb je wat voor mij?"

 

Ik realiseerde me dat ik hem alles kon vertellen, over de bank en over het bloed. Het verschrikkende, stille geheimpje van Hallertje, dorpje van duizend man. Ik kon mijn ziel openbaren aan een onbekend jochie in adidas-pak en dure sportschoenen en niemand zou het me verwijten. 

 

Dat ik verwantschap voelde met een onbekend dood meisje. Dat bij het vinden van haar lijk op deze bank, ik een diepe verbinding met haar heb gevoeld. Dat haar opengesperde blauwe ogen me overal achtervolgden. 

 

Wie zou hem geloven? Een schofferd uit de grote stad, waarschijnlijk op de vlucht voor een of ander klein misdadigheidje. Stelen, inbraak, weed? Who knows, who cares? Ik niet, en hij zeker niet. Zou het verhaal van het meisje hem boeien?

 

Ik slikte de woorden in. Legde mijn gsm neer op de bank. Met trillende handen betastte ik mijn jaszakken en haalde een doosje en aanstekertje tevoorschijn. De blik van de jongen voelde als een heerlijke brand op mijn wang. 

 

Ze zijn niet blauw, dacht ik, terwijl hij zich bukte naar mijn opgeheven vuurtje, een nieuw kankerstok tussen zijn lippen. Ze zijn groot en donker en levend. Vermoeid, en bedroefd. Maar bezield, zoals de mijne. Geen ogen lijken op die van haar.

 

"Shokran." Zei hij toen stilletjes, alsof zijn moedertaal hem enige afgeleefdheid bracht. Hij stond op, handen in zakken, en gaf me een verlegen grijns. Ik zou het geen glimlach noemen. Alles wat hij deed had iets speels. Hij liep weg.

Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De bank, het lijk, de jongen"

15.07.20
Feedback:
Aanpassing na.v. oude waardering.
 • Schrijfkwaliteit
  1.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 22.01.20
  Beste Imane,

  'stom van verbazing geslagen' is een contaminatie. Men is of stomverbaasd, of met stomheid geslagen.
  Misschien kun je het nog aanpassen.
  • Ewald Hagedorn 24.01.20
   @imane7 Graag gedaan, Imane en veel plezier met (Nederlands) schrijven!
  • imane chabar 23.01.20
   Beste Ewald,

   Dank u!! Ik heb in jaren geen nederlands boek gelezen, enkel engels, en het is te voelen aan mijn taalgebruik :-* Ik kies ervoor om de fout zo te laten staan maar de correctie wel toe te passen in mijn worddocs. Zo kan ik maanden later mijn evolutie zien. (En ik geef eerlijk toe dat ik niet weet of ik het kan aanpassen lol).

   Nogmaals bedankt voor uw hulp