1 post

Dream on

165 Hits.

Schrijfopdracht: Optie 8.

Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou, als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver. Onze voorkeur gaat uit naar maximaal 600 woorden.
 
Dit is een schrijfopdracht  Optie 8.
Al zo lang als ik me kan herinneren, loop ik met mijn hoofd in de wolken. Als kind al was mijn grootste hobby het bedenken, maar vooral het vervormen van verhalen. En vandaag de dag is het nog niet anders. Dat vervormen gaat altijd op een standaard manier. Wanneer ik erg geboeid ben door een bepaalde film of serie, ga ik er mijn eigen draai aan geven. Ik neem een personage, of verzin er zelf een, en fantaseer erop los. Neem bijvoorbeeld Harry Potter. Uren heb ik me vermaakt met de oneindige mogelijkheden van de toverwereld, inclusief de personages, fabeldieren en spreuken (waarvan sommigen zelf bedacht). Maar ‘de jongen die bleef leven’ bleef in mijn hoofd niet leven. Harry Potter bestond niet, evenmin als de Heer van het Duister. De hoofdrol in mijn verhalen werd vertolkt door ene Valerie, een lieve en vrolijke student op Zweinstein die erg uit de toon viel bij haar medezwadderaars.

Een tip voor schrijvers die ik vaak hoor is dat ze een opschrijfboekje zouden moeten bijhouden. Of dat ze, wanneer ze geen inspiratie hebben, iets nieuws moeten proberen. Mij zeggen deze adviezen niets. Ik haal al mijn inspiratie uit bestaande fictie. Vaak hebben mijn fantasieën kop noch staart. Het zijn grappige, heftige of ontroerende flodders. Heb ik genoeg flodders verzameld waarvan ik denk dat het een goed boek zou zijn, dan begin ik te schrijven. Op die manier kan ik mijn gedachten aan anderen laten zien en het is nog leuk ook! Uiteraard moet ik in dat geval nog meer aan het origineel veranderen om te voorkomen dat iemand gaat roepen: plagiaat!
Het is heerlijk om gaandeweg het schrijfproces kleine ideetjes op te doen die helpen het verhaal beter te maken en er een beter geheel van maken.

Mijn grootste struikelblok op de weg naar de succesvolle schrijver die eens hoop te zijn, is het realistisch neerzetten van personages en plots. Ik ben wel érg dol op fictie. Zo erg zelfs, dat ik geneigd ben overal een happy end aan te breien. Ondank alle ellende is mijn held op het einde zielsgelukkig en is de slechterik toch niet zo heel slecht. Dream on. In de heilige fantasie kun je alles misschien laten aflopen met een alles vergevende knuffel. Maar op papier zul je je moeten inleven in mensen. Het is iets dat ik ga leren.

Fantaseren zal altijd mijn grootste passie zijn, wat anderen ook van mijn al dan niet onwerkelijke verhalen mogen zeggen. Wat moet ik anders op de vrije momenten met mijn hoofd doen? De dagplanning honderd keer doornemen? Soms vraag ik aan mensen waar zij dan aan denken, wanneer ze niet na hoeven te denken. Inderdaad, aan wat ze vandaag nog moeten doen of nergens aan, is meestal het vage antwoord. Euh….ja…Dat inleven wordt nog een hele klus.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Frieda van den Ende:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Dream on
157
Lezen?