Voor schrijvers, door schrijvers

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.

91 Hits

Publicatie op:
Empathie

Schrijfopdracht: Optie 5.

Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
Denk er niet teveel bij na, maar schrijf, in maximaal 500 woorden.

De relatie met zijn schoonvader Klaas was direct vanaf het moment dat zijn dochter hem ‘in bezit’ nam ambivalent. Tom was 35 jaar toen hij Klaas leerde kennen. Klaas was iets over de zestig en zojuist gepensioneerd. Als belastingconsulent deed aangiften inkomsten- en omzetbelasting voor een vaste groep plaatselijke ondernemers, maar deed dat ook voor zijn familie. Pas op zijn vijftigste studeerde Klaas af als belastingconsulent en in de daaropvolgende periode van ruim tien jaar waarin hij voor een belastingadvieskantoor werkt, bouwde hij een enorm pensioen voor zichzelf. Klaas was trots op zijn late, maar zeer succesvolle carrière.

 In het begin kon Tom daar veel respect en waardering voor opbrengen, temeer omdat hij zelf een eeuwige student was. Tom studeerde op zijn vijftigste af op de Bestuursacademie. Zijn levensmotto was dat je het als mens verplicht bent het onderste uit je kan te halen, al je talenten en kansen optimaal te benutten. Of je vervolgens een prostaat opereert of een schuurtje in elkaar metselt, bananen verkoopt of dagelijks rimpelige, bejaarde billen wast, dat maakt dan niet meer uit. Kennelijk droomde Klaas van een carrière in de belastingen  en van een dik pensioen. Hij kreeg dat voor elkaar en dat Tom kon absoluut waarderen. Klaas kwam uit een arm gezin en wist als enige uit zijn familie met veel opofferingen en doorzettingsvermogen te studeren om daarna veel geld te gaan verdienen. Een dubbeltje dat een kwartje werd.

Klaas had twee dochters, Anne en Moniek, en was getrouwd met een hele lieve vrouw, wiens enige droom eruit bestond om haar man en haar kinderen zoveel mogelijk naar hun zin te maken: zichzelf wegcijferen om anderen alle ruimte te geven. Dat had alles te maken met trauma’s haar oorlogsverleden. Een intelligente vrouw met het spreekwoordelijke grote hart, waarin ze de hele wereld zou willen koesteren, als dat erin zou passen. Haar karakter was volstrekt tegenovergesteld aan dat van Klaas. Waar zij overliep van interesse en empathie voor de talenten en en noden van ieder mens en haar familie in het bijzonder, gingen de interesses van Klaas niet verder dan de glanzende carrière van dochter Anne en naar zijn bankrekeningen. Nog nooit had hij zijn dochter gevraagd, waarom haar onderwijs-carriere maar niet wilde slagen. Een beroep dat zij onder zware druk van Klaas met tegenzin bleef uitoefenen. Ze mochten elkaar niet. Klaas liet onbeschaamd zien sterke voorkeur te hebben voor An, zijn jongste dochter. Misschien omdat Moniek teveel het genenpakket van de moeder had gekregen. Hoe anders was de houding van Klaas tegenover Anne?  Zij was zijn oogappel. In alles, behalve in het geslacht zijn gelijke. Hard, meedogenloos, dol op geld en aanzien. Tom heeft Klaas verweten Anne schaamteloos te bevoordelen. “Heb jij dan helemaal geen greintje empatisch vermogen?”, verweet hij Klaas. Tom en Moniek verlieten teleurgesteld de familie en verhuisden naar elders. Bij de notaris kwamen ze erachter dat Moniek inmiddels volledig was onterfd. Met vriendelijke medewerking van de notaris.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Empathie"

21.04.21
Feedback:
Aardig verhaal. Leuk geschreven, alleen taalkundig loopt het niet overal even lekker.
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig