Voor schrijvers, door schrijvers
126 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.

604 Hits

Publicatie op:
Het dagboek van mijn moeder

De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir. Het voorste raampje ging omlaag. Een oude man bleef naar voren kijken terwijl hij zijn hand uit het raampje stak.
“Jij bent Emma’s dochter, toch?” vroeg hij met onvaste stem.
Ik knikte langzaam. De man kwam me niet bekend voor, maar dat hij mijn moeders naam zei, bracht een verwaarloosde herinnering bij me op. Ik bekeek hem goed. Hij had een boerenpetje op en echt typische oude mannen kleren aan. Er zat een litteken onder zijn oog, vlakbij een moedervlek die ik herkende. Mijn moeder had precies zo een zelfde moedervlek op haar gezicht.
“Ik heb hier iets voor je.”
Hij overhandigde me een in doeken gebonden pakketje. Het voelde zwaar aan en aan de vorm te zien zaten er boeken in.
“Mag ik… vragen wat uw naam is?” vroeg ik onzeker.
"Dat hoef je niet te weten."  
Zijn vingers begonnen licht te trillen en ik hoorde zijn ademhaling zwaarder worden.
“Hoe weet u wie ik ben? En waarom geeft u dit mij? Hoe weet u mijn moeders naam?”
“Meisje, het is soms beter om geen vragen te stellen en om het gewoon te aanvaarden.” Hij trok zijn pet iets verder over zijn voorhoofd en wilde het raampje weer dicht doen. Maar ik pakte de bovenkant van het raam vast en hij liet het knopje los.
“Meneer-“
“Ik moet nu echt gaan. Zorg ervoor dat je de persoon op het adres een bezoek geeft.” Hij drukte het knopje weer in en ik haalde mijn hand weg. Hij reed weg. Niet één keer had hij me aangekeken. Als aan de grond genageld stond ik daar, niet beseffend dat wat er net was gebeurd mijn hele leven zou veranderen.
Ik liep een stukje door en ging zitten op een houten bankje, het pakketje naast me. Ik was nieuwsgierig naar wat erin zou zitten, maar durfde hem niet open te maken. Tien minuten zat ik daar. Ik pakte het pakketje en legde het op mijn schoot. Voorzichtig haalde ik de knoop uit het doek en vouwde het open. Er zaten twee boeken in. Een in leer gebonden boek en een soort dagboek. Ik opende het dagboek. ‘Emma Bakker’. Mijn moeder. De eerste bladzijde was leeg, de tweede en derde ook. Op de vierde stond in een mooi sierlijk handschrift ‘mijn levensverhaal’ geschreven. Ik sloeg de bladzijde om en begon de eerste paar zinnen te lezen. Er werd al meteen een adres genoemd. Akkerstraat 13. Daar had vroeger mijn beste vriend gewoond. Maar toen overleed hij in een auto-ongeluk. Ik wilde er eigenlijk niet heen gaan, maar die man had nadrukkelijk gezegd dat ik erheen moest. Ik deed het boek dicht en bond ze weer in het doek. Ik stond op en zag donkere wolkenvelden boven ons dorp komen. Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het dagboek van mijn moeder"

16.07.20
Feedback:
Aanpassing n.a.v. oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig