Skip to main content
Hits: 521

Na een eerdere, uiterst succesvolle editie is uitgeverij Moon terug met een YA-schrijfwedstrijd! Treed jij in de voetsporen van auteurs Rima Orie en Pamela Sharon? Rima Orie won in 2018 de Moon YA Contest met De Zwendelprins en in 2022 verscheen bij Moon haar tweede boek In het vervloekte hart, waarmee ze de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren 2023 won. Ook verschijnt het boek in 2024 in een Engelse vertaling. Pamela Sharon won de tweede prijs in de schrijfwedstrijd met De geur van groen, dat ook werd uitgegeven bij Moon en volgend jaar in Duitse vertaling verschijnt. In 2023 verscheen haar derde YA-boek, Woorden van glas. Zoals je wel kan raden zijn we supertrots op deze auteurs!

Wat zoeken we?

Dit keer zijn we op zoek naar een YA-fantasy-auteur. Dus: Weet jij de meest bijzondere personages tot leven te wekken? Schrijf jij de meest onverwachte plottwists? Neemt jouw manuscript ons helemaal mee in jouw eigen verzonnen wereld? Kortom: ben jij hét volgende YA-fantasy-talent dat wij zoeken? Lees dan gauw verder!

De jury

De redactie van uitgeverij Moon YA (uitgever Luna Wong Lun Hing, redacteuren Nina Schouten en Adriënne Ummels en stagiaire Marloes Smits) zal samen met een aantal studenten van de master Redacteur/editor én auteurs Rima Orie en Pamela Sharon, alle ingezonden manuscripten beoordelen. Bij een groot aantal aanmeldingen kan de jury worden uitgebreid.

Tijdschema

Je kunt jouw manuscript van 18 december tot en met 3 maart 2024 digitaal opsturen.
De long- en shortlist maken we in het voorjaar van 2024 bekend, evenals de uiteindelijke winnaar. Exacte data volgen in een later stadium.

Prijzen

Na het beoordelen van alle manuscripten zal er een longlist worden gepubliceerd. Hierna volgt een shortlist en uiteindelijk komen daar drie manuscripten uit die de top 3 zullen vormen. En bij een wedstrijd horen natuurlijk ook prijzen!

1e plek: Uitgeefcontract voor het desbetreffende manuscript*
2e plek: Uitgebreid leesrapport met feedback om je verder op weg te helpen
3e plek: Boekenpakket

Reglement

Oké, regels zijn nu niet bepaald het leukste om te lezen… Toch vragen we je om het reglement goed door te lezen, zodat jouw manuscript niet wordt gediskwalificeerd. Dat zou natuurlijk zonde zijn van al je harde werk.

Stuur je verhaal uiterlijk op 3 maart 2024 naar schrijfwedstrijd@uitgeverijmoon.nl.
Iedere deelnemer ontvangt een ontvangstbevestiging na insturen van het manuscript.
Je verhaal moet in het Young Adult-genre vallen. Dit betekent dat het gericht is op én geschikt is voor de leeftijdsgroep 15-25 jaar.
Het verhaal moet in het Nederlands geschreven zijn.
Het verhaal moet vallen onder het genre fantasy. Belangrijk hierin is natuurlijk een goede worldbuilding.
Het ingezonden werk moet minimaal 8.000 woorden en mag maximaal 10.000 woorden lang zijn. Dat betekent dat je verhaal nog niet af hoeft te zijn, je kan ons de eerste hoofdstukken sturen. We zijn op zoek naar een manuscript dat uiteindelijk wel een volwaardig boek kan worden (dus geen novelle of kortverhaal), maar omdat we veel aanmeldingen verwachten, hebben we ervoor gekozen om voor de wedstrijd maximaal 10.000 woorden per inzending te vragen.
Omdat het manuscript nog niet af is, vragen we je om een korte synopsis (maximaal 2 A4’tjes) mee te sturen. Dat is een beknopte samenvatting (inclusief spoilers 😉), zodat we kunnen zien hoe het verhaal gaat aflopen én je kunt laten zien dat je een duidelijke ontknoping voor ogen hebt tijdens het schrijven.
Wellicht overbodig, maar we zeggen het er toch maar even bij: het verhaal dat je instuurt moet door jou geschreven zijn. Het gebruik van AI-tools, zoals ChatGPT, is niet toegestaan.
Het verhaal mag al eerder online of in eigen beheer uitgegeven zijn. Het mag niet eerder door een uitgeverij uitgegeven zijn.
Iedere deelnemer mag één manuscript inzenden.
Elk manuscript wordt anoniem aan auteurs Rima Orie en Pamela Sharon doorgegeven, dit in verband met hun nauwe betrokkenheid bij veel (aspirant-)auteurs. Het manuscript mag wel met naam naar ons opgestuurd worden, wij zullen de verhalen voor de jurering anonimiseren.

Nog vragen? Aarzel niet om ons een berichtje sturen op Instagram (@moonyoungadult) of mail ons (schrijfwedstrijd@uitgeverijmoon.nl). We zien jouw manuscript graag tegemoet. Succes met schrijven!


Deadline: 03-03-2024 23:30
Bron: https://youngadult.uitgeverijmoon.nl/nieuws/4944/opgelet-uitgeverij-moon-organiseert-de-ya-fantasy-schrijfwedstrijd.html
Voor verdere informatie over deze schrijfwedstrijd kun je contact opnemen met de organisatie/website van deze schrijfwedstrijd