Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Printing on Demand uitgeven

Bij het zelfstandig uitgeven van een boek of meerdere boeken kun je de keuze maken om je boek in een keer in een bepaalde oplage te laten drukken of een boek alleen te laten drukken als er behoefte is (Printing on Demand). In het eerste geval is het noodzakelijk een betrouwbare inschatting te maken van het juiste aantal boeken wat je nodig denkt te hebben, o.a. voor de verkoop. Een investering is noodzakelijk maar de drukkosten per boek liggen vaak wat lager dan bij P.O.D., zodat het winstpercentage per verkocht boek iets hoger is. In het tweede geval hoef je niet te investeren en het boek heeft een goede kwaliteit, maar de kostprijs per boek ligt soms iets hoger.

Uitgeven van je boek zonder te investeren in drukkosten

verwacht

Je boek pas laten produceren op het moment dat het wordt besteld? Of een beperkte voorraad leverbaar houden? En kosten besparen? Print on demand biedt alle vrijheid. Geen restpartijen van boeken, geen kapitaal dat vast zit in voorraad en geen opslagkosten. Al honderden uitgeverijen maken gebruik van Print on demand.

Heb je titels met een lage omloopsnelheid (minder dan ongeveer 250 stuks per jaar), dan kun je besluiten helemaal geen voorraad te houden. Zo heb je geen voorraadkosten en bespaar je op logistieke kosten. Als je titel besteld wordt, produceren en leveren wij het boek binnen 24 uur bij de boekhandel of de consument. Net zo snel als titels die op voorraad liggen. 

We zijn zelf al jaren erg enthousiast over deze mogelijkheid en veel van de bij ons aangesloten auteurs en uitgevers maken er al jaren gebruik van. Wij maken gebruik van de printing on demand-service van het CB. Ze leveren goede kwaliteit tegen een laag tarief.

Hoe werkt POD in de praktijk?

  • Deelnemers van Schrijverspunt Clusteruitgeverij sturen ons, online, de noodzakelijke informatie (aantal pagina's, papiersoort, etc.) van een titel. Na ontvangst kunnen we je dan direct informeren over de kostprijs per exemplaar.
  • Spreekt de kostprijs je aan dan kun je, desgewenst, een proefdruk ontvangen om ook de kwaliteit van het boek te controleren.
  • Ben je tevreden dan geven we het boek vrij voor verkoop bij CB en kan de verkoop starten.
  • Wil je zelf exemplaren van het boek ontvangen voor bv eigen verspreiding dan is dat ook mogelijk. In principe elk gewenst aantal tegen de kostprijs per exemplaar (+ verzendkosten).
  • Het is zelfs mogelijk om beperkt correcties aan te brengen van later ontdekte ongewenstheden. Hieraan zijn wel, beperkte, kosten verbonden maar dan is je boek weer helemaal up-to-date.
  • Je boek is altijd leverbaar zonder dat er een voorraad noodzakelijk is.
Bij de voorbereidingen van printing on demand dien je zelf te zorgen voor de juiste bronbestanden; Een PDF voor het opgemaakte binnenwerk (alles binnen de omslag) en een PDF voor de cover (voorkant,rug en achterkant voorzien van barcode). Desgewenst kan Schrijverspunt Clusteruitgeverij je ondersteunen bij de productie van die bronbestanden.

De kosten voor deze mogelijkheid:

Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid betaal je, als deelnemer van Schrijverspunt Clusteruitgeverij, het vaste bedrag van € 7.50 per maand (excl. BTW) aan titelkosten. Ben je uitgever met meer dan 5 titels bij onze clusteruitgeverij dan betaal je een lager tarief per titel.

Je ontvangt per verkocht boek de verkoopprijs (excl BTW) minus de vastgestelde boekhandelskorting, minus verkoopkosten van het CB (15%) en de vooraf bekende kostprijs per exemplaar. Schrijverspunt Clusteruitgeverij werkt o.a. met O-boeken en dan is een boekhandelskorting van 30+%, voor fysiek boeken mogelijk.