Hanne Lemahieu

Als het niet kan zoals he

© Hanne Lemahieu op 30.11.2022.

Als het niet kan zoals het moet…

…dan moet het maar zoals het kan”, citeerde Leon in gedachten Marcel Kiekeboe uit het album De doedelzak van Mac Reel terwijl hij zijn vaders sjaal om de nek van zijn nietsvermoedende moeder.
Kanker hield zijn vader aan zijn bed gekluisterd en bespaarde Leon nu al weken zijn dagelijkse portie slaag en slavernij en Leon was vastbesloten om dat zo te houden. Zijn vader had de eerder zeldzame bloedgroep AB. Dat zou het moelijker maken om op korte termijn een geschikte beenmergdonor te vinden, had de dokter met oprecht medeleven aan zijn moeder meegedeeld. Jammer genoeg had zijn moeder bloedgroep O en bleek zij na onderzoek een perfecte donor.
De hoop die zich in Leon verzameld had werd stukgeslagen.
Dit kon hij niet laten gebeuren. Hij kon zich deze uitgelezen kans om eindelijk van zijn vader verlost te raken niet laten ontnemen. Leon moest voorkomen dat zijn moeder haar beenmerg doneerde. Dat zou hem in elk geval wat ademruimte geven zodat hij rustig kon nadenken wat zijn volgende stap zou zijn. Het zou beter geweest zijn als hij erover kon praten. Als hij zijn moeder zou kunnen vertellen wat zijn vader allemaal tegen hem had gezegd en met hem had gedaan. Maar zijn moeder aanbad zijn vader. Ze zou hem nooit geloven. En al deed ze dat wel, ze zou alles vergeven en doen alsof er niets gebeurd was!
Nee, dacht Leo, hij mocht zichzelf deze kans op vrijheid en nog een paar gelukkige jeugdjaren niet ontzeggen. Hij had geen andere keuze. Hij moest zich zelf beschermen.
En als dat niet kon zoals het moest, dan moest het maar zoals het kon.
Leon trok harder. Zijn moeder klauwde naar de sjaal maar bleef er in haken met haar lange, gemanicuurde nagels. Leon trok nog harder.
“Wat moet dit?!”
Leon draaide zich geschrokken om.
In de deuropening tussen de keuken en de woonkamer stond de buurman, druipend in zijn regenjas en hoed. Zoals bijna dagelijks de laatste maanden was de oude Kamiel langs de achterdeur door de keuken naar binnen gekomen
Leon bleef als versteend staan. Hij had er helemaal niet aan gedacht om ervoor te zorgen dat hij niet gestoord zou worden.
Hoe dom!
“Kamiel, help!” schreeuwde Leon. Hij wierp zichzelf op de grond en krabbelde achteruit, weg van de zetel waarin zijn moeder zat. “Ze wilde me vermoorden!”
Kamiel staarde hem verbijsterd aan. Leon knikte heftig terwijl hij met een oog zijn moeder in de gaten hield die uit de zetel opstond en zich omdraaide.
“Wat zeg je daar?”
Leon kroop nog verder achteruit tot hij met zijn rug tegen de muur zat. Kamiel ging tussen hem en zijn moeder in staan. Kinderen waren zijn zwakke plek. Zijn moeder had hem dat ooit eens verteld. Leon had meer dan eens overwogen Kamiel in vertrouwen te nemen over zijn vader.
Kamiel keek van Leon naar zijn moeder. Zijn ogen spoten vuur. Hij wierp zich zonder dralen op de vrouw. Ze rolden over de grond tot tegen de tafel waar Kamiel schrijlings over haar heen ging zitten, zijn handen om haar nek sloeg en haar wurgde.
Leon keek gefascineerd toe. Hij was niet bang. Waarom zou hij ook? Hij was een kind. En Kamiel hield veel van kinderen. In het dorp was hij een grotere kindervriend dan Sinterklaas.
Kamiel liet zijn moeder los. Ze viel met een doffe klap als een lappenpop op de vloer. Kamiel keerde zich om en keek Leon aan met glinsterende ogen.
Een glinstering van waanzin.
Leon begreep meteen dat hij in moeilijkheden zat.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik snap ook de connectie niet.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  30.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Spannend, ik zie echter geen verband met de vorige tekstimpuls? Ik dacht dat dat wel de bedoeling was? Of mis ik hier een link?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 125
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Zomer in Carrick Park - Kirsty Ferry

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.