Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Kortverhaal
Hits: 617

Aalst Ajuin

© Gerda Gysenbergh op .

 

“Mama, weet jij de weg? We zijn toch niet verdwaald?” Vraagt dochterlief onzeker als ik een zijstraatje inwandel tijdens het shoppen in mijn geboortestad Aalst. 
Van de Katestraat naar de Pieter van Aelst doorgang, het is hier altijd zo gezellig. Bewonderend kijkt ze omhoog naar de  versieringen. Kleur en licht klaart de regengeurige hemel op.

Ik kijk naar de Belforttoren. Denk met een glimlach en een traan over mijn wangen aan Anny De Maght. Ze deed het goed als Burgemeester.

Dan spiek ik omhoog, naar wat saaie ramen op de muur van het gebouw dat vroeger het stadhuis herbergde. Droom ik over de derde en laatste avond van de carnavalsdagen. Wanneer de prins zijn laatste liedje in de micro zingt en Keizer Kamiel zijn slogan eert: “Weir doeng voesj!!” De ajoinen leven voor eeuwig verder.

Net zoals Odilon Mortier, een vast gezicht op tv en in de Rozendreef wijk. Deze drie bekende overleden mensen flitsen me in een ogenblik terug naar het verleden. Waar is de tijd?

“Wil je straks naar de cinéma?” Zullen we gaan kiezen tussen de Palace en het Feestpaleis. Klein maar gezellig. Als ze straks pubert, zal ze hoogstwaarschijnlijk samen met haar liefje in de love seats snoezelen.

“Dan eten we eerst een hamburger in de Mc Donalds?” Gelukkig is ze jong genoeg om te houden van die zoute frietjes.

Weer een kwartdraai verder hunker ik naar een bezoekje aan de Promille. Nu door de jongeren in de vergetelheid gebracht door een restaurant. De oude garde weet nog dat dat het café was waar je je avondje uit startte… of eindigde.

Op de Hopmarkt heb ik samen met mijn man een eigen zaak gehad. Is ons eerste zoon geboren. “Niet op een zaterdag!” Riep mijn man. Wat raad je? Hij moest de wekelijkse marktdag onderbreken voor mijn bevallingsgekrijs.

Ondertussen woon ik met mijn man en onze drie kinderen in Berlare. Zo’n 15 km verderop, in het Oost-Vlaanderen van België. Maar mijn geboortestad Aalst zal ik nooit vergeten. De zomerse parkconcerten en het vernieuwde zwembad, deze stad trekt me nog altijd aan.

Zal mijn dochter straks net als ik ook in Aalst gaan studeren? Wees gerust mijn dochterlief, mama weet de weg.

 

feedback bij je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending.

info  Lezenswaardig?

info Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Wees de eerste om commentaar te geven.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Alle inzendingen zijn te lezen door bezoekers!

Zelf een verhaal of gedicht insturen is alleen mogelijk voor leden. Lid worden is gratis!

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.