Voor schrijvers, door schrijvers
57 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

452 Hits

Publicatie op:
Casper en Jasper

Nietsvermoedend is Casper, het vriendelijke spookje, bezig met wat hij het beste kan: kinderen die nog niet slapen helpen om in slaap te komen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk als spookje. Al zwevend gaat hij van raam naar raam, van kinderslaapkamer naar kinderslaapkamer.

Boven Rotterdam, waar Casper is, ontwikkelt zich een actieve depressie die opeens uitgroeit tot een gevaarlijke storm. Alle eerdere waarschuwingen en zelfs code rood van de weerdienst van het KNMI gaan aan Casper voorbij. Wanneer hij op de Coolsingel het raam van een kinderslaapkamer boven een winkelpand verlaat, wordt hij getroffen door de bliksem.

 

Casper valt naar beneden en komt zowaar voor de voeten van Gerald Windhaas terecht die net zijn hondje Goofy uitlaat. De man is hoofd weerkaarten van het weerstation in Rotterdam. Hij is gefascineerd door het fenomeen storm, daarom loopt hij nu buiten met dit weer. Gerald handelt meteen dus belt 112 en vraagt met spoed een ambulance op de Coolsingel.

Hij buigt zich voorover en ziet dat Casper als het ware in tweeën is gesplitst door de bliksem en slechts met enkele centimeters stof nog aan elkaar zit. De ambulance rijdt met hoge snelheid, zwaailichten en luide sirene naar het gespecialiseerde kinderziekenhuis.

Voor het spookleven van Casper wordt door iedereen gevreesd. De dokters en chirurgen staan voor een raadsel. De chef van alle dokters, dokter Willy Waspeen dient ten einde raad een uiterst experimenteel groentegroeimedicijn toe. Het groentemedicijn wordt voor de allereerste keer gebruikt.

 

Casper reageert nergens op. Hij ligt aan de beademing en zijn spokenhart wordt gecontroleerd door een monitor. Na dertien uur en dertien minuten volgen er bewegingen en de twee helften gaan verder uit elkaar om te groeien. Het groentegroeimedicijn slaat aan. De kloeke hoofdzuster Carla knipt het laken door, zo groeit Casper uit naar twee lichamen. Op 02-02-2020 is de transformatie compleet en zijn er twee spookjes. Het verplegend personeel noemt de ander Jasper.

 

Ze lijken sprekend op elkaar, ze zijn net zo groot, net zo zwaar, of is het juist licht? Stralend wit en uiterlijk blijkt er geen verschil. Zo gaan dagen voorbij en beiden lijken helemaal gezond. Niets weerhoudt de directie van het ziekenhuis ervan om beide spookjes te ontslaan van de dure zorg. Om middernacht op de dertiende van de maand kunnen ze allebei zweven en vliegen. Casper leert Jasper alle kneepjes van de luchtacrobatiek. Met enkele uren oefenen kan Jasper net zo goed vliegen en zweven als Casper. Als deze teruggaat naar de Coolsingel, gaat Jasper mee om te kijken en vooral te leren van Casper. Enkele kinderslaapkamers later laat Jasper zien dat hij het ook kan.

Maar twee spookjes op één kinderslaapkamer is wel wat druk. Casper stuurt Jasper daarom naar Amsterdam, daar wonen ook heel veel kinderen.

 

Jasper komt terecht in De Pijp, de huizen zijn oud en wat kleiner, maar gewild bij de Amsterdammers. Het is vlakbij de grachtengordel waar werknemers van de Zuidas wonen en dat betekent een hoop geld. Jasper is namelijk alles behalve een vriendelijk spookje maar een rasechte dief! Hij heeft het voorzien op de spaarpotjes van kinderen. Vooral bij de kinderen van werknemers van de Zuidas is wat te halen. Zodra kinderen zakgeld ontvangen en iets in hun spaarpot willen doen komt de brute diefstal aan het licht.

 

De kranten schrijven er schande van. Vele adressen blijken getroffen en er worden extra ouderavonden belegd op de basisscholen om elkaar hierover te informeren. Belangrijk om te weten dat het Jasper betreft in plaats van Casper want eerstgenoemde is een dief en de tweede is het alom bekende vriendelijke spookje waar niemand angst voor hoeft te hebben. Vrijwel alle spaarpotjes van De Pijp en omgeving worden leeg aangetroffen.

 

De vaders en moeders van de ontroostbare slachtoffertjes krijgen na dertien dagen, dertien uur en dertien minuten een vreemde mail op hun laptopscherm en tegelijkertijd verschijnt er een WhatsApp-berichtje op het scherm van hun mobiele telefoon. Het blijkt afkomstig van Casper. Zijn broer Jasper heeft spijt van deze uit de hand gelopen gebeurtenis. Hij wil zo zijn spijt betuigen en het gestolen spaargeld uit de spaarpotjes teruggeven. Om er zeker van te zijn dat hij de goede gegevens heeft en het juiste bedrag dien je op een onderstreepte link te klikken. De meeste ouders klikken erop.

Het blijkt een valstrik te zijn!

 

De volgende melding verschijnt: deze computer of telefoon is gehackt. Alleen door betaling van 1313 Bitcoins wordt het apparaat weer vrijgegeven. Betalen binnen dertien uur, dertien minuten.

 

Jasper is uitgegroeid tot het gemene cryptospook. Op het beeldscherm tikt de klok terug naar nul.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Casper en Jasper"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De drie Webbetiers (311) Martin Reekers 22-04-2020

    Er was eens, niet zo lang geleden, een land waar de mensen leden aan een vreselijke virale ziekte, zonder dat zelf in de gaten te hebben. De koning van het land had samen met zijn concubine de heks...

    Lees meer: De drie Webbetiers