Voor schrijvers, door schrijvers
57 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

679 Hits

Publicatie op:
De melkboer en de kat

‘Kijkt u eens, uw melk’ Harm, de melkboer, gaf de dame haar flessen, rekende af en veegde het zweet van zijn voorhoofd. Tevreden stelde hij vast dat het al wat rustiger werd. Bijna lunchpauze, nog maar een paar klanten. Wie was er dan aan de beurt? Net toen hij dat vragen wilde, kwam de zwarte kat zijn winkel binnen. Klagerig miauwend sprong het beestje de drempel over. De ietwat gezette man kon een zucht van irritatie niet onderdrukken. Iedere middag hetzelfde liedje. Steeds om twaalf uur precies, juist als hij zin kreeg in zijn boterham tussen de middag, kwam dat beest zijn zaak binnen. En maar miauwen en maar klagen en altijd was er wel iemand die dat zo vreselijk schattig vond. Om mal van te worden. Hij wilde geen stomme beesten in zijn zaak. In een keurige zaak hoorden geen katten, honden of ander ongedierte bij. Hoe leuk sommige mensen het ook vinden, hij wilde het niet. Een ouder vrouw reageerde uiterst vrolijk op het beestje en de melkboer schudde gelaten zijn hoofd.

‘Het is toch een schatje, hè?’ kweelde de vrouw en Harm rolde met zijn ogen. ‘Nou, wat een schat. Helaas moert ze weer door.’ Vastberaden kwam Harm van achter zijn toonbank tevoorschijn en joeg, zich weinig aantrekkend van het commentaar van de vrouw, de kat weg. ‘Wie was er dan aan de beurt?’ Een jochie van een jaar of twaalf stak zijn hand op en bestelde twee kannen melk. Harm kende het blonde joch met zijn sproetige kop wel. Hij woonde een stuk verder. ‘Voorzichtig met die flessen, Keessie.’ Het joch mompelde nog wat en ging er haastig vandoor. Wie dan?

Toen Harm om half een eindelijk aan zijn boterham zat, leunde hij met gesloten ogen tegen de muur achter zich. Het was goed voor de zaken, al die drukte, maar zijn middagpauze was hem ook wat waard. Al kauwend dacht hij aan juffrouw Mathilde, de vrouw van zijn dromen. De geheimzinnige Mathilde, met haar volle, rode lippen, groene ogen en mooie gezicht. Ze had prachtig zwart haar en lachte altijd. Hij was al verliefd op haar zolang als hij zich kon herinneren. Durfde hij maar eens iets tegen haar te zeggen. Kordaat schudde hij zijn hoofd. Wat ging hij doen aan die kat? Wat het ook was, het moest gebeuren op het moment dat er geen klanten waren. Zijn zaken mochten er niet onder lijden. Het duurde niet lang voor hij een oplossing bedacht had. Misschien niet de meest vriendelijke, maar dat was dan zo. Het moest een keer klaar zijn.

Die vrijdag was de laatste klant van die ochtend de winkel nog niet uit of de kat kwam klagerig miauwend de winkel binnen. Klokslag twaalf uur, zoals iedere dag. Met soepele bewegingen snelde het dier binnen. Vlak voor het dier bij hem was, gooide de melkboer een pot kokend water over het dier. Het gekrijs ging hem door merg en been, maar hij had geen spijt. Die kat zou hij niet meer terug zien.

Toen Harm de winkel weer opende, stonden er al twee heren te wachten voor zijn winkeldeur. ‘Hebt u al gehoord van die arme vrouw, heer melkboer?’ Opeens was Harm niet meer zon tevreden, hij voelde zijn mond droog worden en ontkende schor. ‘Och, och, het is gewoonweg vreselijk,’ begon de ene heer, ‘die arme vrouw. Is het niet vreselijk?’ De andere heer knikte instemmend. ‘Wie zoiets doet is niet menselijk.’ Hij kreeg een knikje van de ene heer, die geheimzinnig rond zich heen keek en Harm zachtjes toesprak. ‘Vanmiddag is een vrouw aangevallen door een bruut. Ze vonden haar krijsend in haar bed, zo gewond dat ze niet meer kon spreken. ’ De woorden galmden in Harms’ hoofd. ‘zo gewond dat ze niet meer kon spreken.’ ‘Ze is zwaar verbrand,’ voegde de ene heer toe. De andere heer zuchtte terneergeslagen. ‘Het lijkt erop alsof iemand haar heeft begoten met kokend water. Heette ze alweer, zei je?’ Daar moest de ene heer een ogenblik over na denken. Opeens wist hij het weer. ‘Natuurlijk, dat is het. Mathilde. Och, u kent haar toch wel, heer melkboer?’ Harm hoorde het niet meer en zakte in tranen op de vloer. Later die dag bleek dat Mathilde niet meer leefde.

Vanaf toen was de melkboer zichzelf niet meer. Hij werd somberder en somberder en sprak steeds minder. Op een dag was hij verdwenen. Men zegt dat nog steeds iedere nacht om klokslag twaalf uur zijn huis wordt opgeschrikt door ijselijk kattengejank.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De melkboer en de kat"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De drie Webbetiers (311) Martin Reekers 22-04-2020

    Er was eens, niet zo lang geleden, een land waar de mensen leden aan een vreselijke virale ziekte, zonder dat zelf in de gaten te hebben. De koning van het land had samen met zijn concubine de heks...

    Lees meer: De drie Webbetiers