Voor schrijvers, door schrijvers
57 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

451 Hits

Publicatie op:
Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven.

Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven. Een sprookje voor oudere lezers.

(dit sprookje speelde zich af in 2007 toen de ABN dreigde te worden overgenomen)

Op een dag mocht roodkapje( Rijkman Groenink) van grootmoeder( raad van bestuur) in het grote ABN bos op zoek gaan naar nog meer eikels( euro’s).Het ABN bos was al een van de grootste geldbossen in Nederland, maar de geldwolven (aandeelhouders) wilden dat roodkapje nog veel meer eikels bij elkaar sprokkelde voor hen.

Roodkapje ging dan ook driftig op zoek en kreeg onder andere een Italiaans bos (Antonveneta ) te pakken. Alleen aan de Italiaanse eikels zat een vies luchtje.

De geldwolven raakten steeds meer ontevreden over het ABN bos en over roodkapje die zorgde dat jaarlijks miljarden eikels meer werden gevonden in het ABN bos Daardoor raakte roodkapje de weg steeds verder kwijt.

Ze wilde dat het ABN bos bijna zo groot werd als het tropisch woud, maar steeds werd bos voor haar voeten weggekaapt. Roodkapje had daarover steeds vaker ruzie met grootmoeder.

Roodkapje besloot dan maar samen met een ander groot bos (Barclays) op zoek te gaan naar nog meer eikels. Maar andere bossen gingen ook op zoek naar de eikels in het ABN bos. In de bossen van Fortris, Royal bank of Scotland en Banco Santander tezamen waren veel meer eikels dan in het Barclay bos. Dus koos roodkapje daarvoor.

Maar grootmoeder was niet blij meer met roodkapje en roodkapje moest het nieuwe grote bos uit. Roodkapje huilde niet want ze kreeg van grootmoeder nog wel 30 miljoen eikels mee.

 
Maar plots ging het stormen in het Fortris bos. De eikels van het ABN bos en het Fortris bos zaten nog niet samen in het mandje van de nieuwe grootmoeder of er bleken vele rotte eikels tussen te zitten. De geldwolven werden zeer kwaad en haalden gauw vele goede eikels weg uit het rotte Fortris mandje. Het Fortris bos werd bijna gekapt.

Maar daar dook de Nederlandse Reinaert de vos ( Wouter Bos) op in het bos . Hij kaapte de goede eikels voor de neus van de Belgische dombo (= Leterme) weg en zorgde ervoor dat er een goed Nederlands bos overbleef. Nu moest hiervoor alleen nog een nieuw roodkapje worden gezocht.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven."

11.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie oude waardering
 • Waardering schrijfkwaliteit
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 31.01.20
  Heb sprookje (de parabel) gelezen. Te uitleggerig naar mijn smaak. Misschien ben ik niet te jong, maar juist veel te oud.
  Een kleinigheidje vond ik ondanks alles nog onbegrijpelijk: Waarom hardnekkig van 'Fortris' spreken in plaats van Fortis?

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • De drie Webbetiers (311) Martin Reekers 22-04-2020

  Er was eens, niet zo lang geleden, een land waar de mensen leden aan een vreselijke virale ziekte, zonder dat zelf in de gaten te hebben. De koning van het land had samen met zijn concubine de heks...

  Lees meer: De drie Webbetiers